Au muncit cot la cot cu meșterii și au reînviat apartamentul uitat din copilărie cu 13.000 euro

Posted by : Piper Ionescu /

Nume: Paula Ligia Oarga, Recruiter și „vânătoare de frumos” la @albacusuflet Oraș: Alba-Iulia Tip de locuință: apartament cu două camere Suprafață: aproximativ 60 metri pătrați Stă aici: din iulie 2019, împreună cu soțul ei, Cosmin și fetița lor, Elise

Cam cât durează ca o mână de celule să devină un suflet în pântecele mamei, nouă luni, cam atât au lucrat și Paula și Cosmin Oarga să dea împreună o nouă viață apartamentului în care el copilărise și să se poată muta în el ca o nouă familie. După o perioadă tumultuoasă presărată cu câteva inundații ale vecinilor de la etajul superior și câteva experiențe neplăcute cu unii chiriași, locul parcă abia-i aștepta. „Nu a trebuit să-l găsim noi pe el, el deja ne găsise”, povestește Paula. Era nelocuit de cinci ani când ea și Cosmin s-au hotărât să-l reconstruiască, practic, din temelii. Căci a fost nevoie de puțin mai mult decât un strat de var și niște mobilier nou să-l facă gata de locuit și trăit în el.

„Renovarea pentru noi a început de la zero”, își amintește Paula. Era prin februarie-martie 2019 când au început pregătirile, și în paralel se pregăteau și de nunta care urma să aibă loc în iulie. „Planurile noastre au fost ca după nuntă să ne mutăm direct”, spune ea, ceea ce au și făcut. Chiar dacă amenajarea nu era încă finisată în totalitate.

Toată lumea a pus umărul la treabă în timpul șantierului

Primele lucrări au fost cele necesare pentru a face apartamentul funcțional din nou. Au schimbat în totalitate instalația electrică, sanitară, au îndreptat pereții, au turnat șapte autonivelante, au montat parchet și uși noi. O perioadă de șantier, praf și muncă asiduă la care toată lumea a pus umărul: „Cosmin s-a implicat foarte mult în toată partea de finisaje – baia, peretele de cărămidă, care aveam impresia că nu se mai termină, parchet, zugrăvit”. El e partea practică a cuplului, povestește Paula, „mult mai ancorat în realitate, practic și cel mai bun negociator din lume”. Și tații lor au venit să ajute cu montarea finisajelor.

Așa că a mai durat puțin până când lucrările au ajuns în etapa preferată a Paulei: mobilatul și stilizatul. Însă odată ce s-a terminat șantierul, totul a venit natural pentru ea, fiind pasionată de artă, de cărți, de poezie. Pentru stilul casei, ce emană un aer minimalist scandinav în care predomină culorile calde, pământii, dar cu unele elemente boho , Paula și-a luat inspirația din mai multe locuri, unele din trecutul ei, altele din prezent.

„De mică am avut orientare spre zona artistică, mai degrabă decât spre cea practică”, precizează ea. Spune că a moștenit gustul estetic de la mama ei, așa că s-a bazat cu încredere pe propriile preferințe în amenajarea casei, însă s-a folosit și de Pinterest pentru inspirație. Vizitatoare frecventă a târgurilor de antichități și a magazinelor second hand unde găsește mereu obiecte vechi, unice, „încărcate cu istorie”, a integrat și câteva astfel de piese. Și a păstrat loc și pentru pasiunea soțului ei: mașini și motoare. Toate elementele împreună s-au închegat armonios și au format căminul perfect pentru familia lor.

Peretele de cărămidă aparentă din living le-a dat bătăi de cap, dar și satisfacție

Cel mai bun exemplu e livingul de 20 metri pătrați cu o bibliotecă imensă care a costat 4000 lei și un perete acoperit cu cărămidă aparentă . Montajul ei a presupus o muncă minuțioasă la care s-au înhămat personal. „Ne-am încăpățânat să-l facem noi, Cosmin mai exact, eu am fost suport moral”, spune Paula. În încăpere predomină albul, „piperat” cu câteva accente calde și un pic de lemn natur ce contrastează cald. Pe raftul superior al bibliotecii stau la loc de onoare câteva coșuri din ratan, iarbă de mare și paie, o „obsesie” a Paulei.

Mai jos puțin, un alt element care atrage atenția este o machetă a unei mașini Dacia 1300 roșie. A fost a doua cea mai mare provocare pentru Paula, după peretele de cărămidă, pentru că i-a venit greu să accepte nuanța aprinsă, contrastantă, scoasă parcă din alt film. „E un compromis pe care l-am făcut de drag, așa pată de culoare cum e”, spune ea. Deși i se pare că nu se încadrează deloc în paleta de culori , îi place tot mai mult în ultima vreme.

Familia a primit un nou membru, iar livingul un nou rol

La aproximativ un an după ce au finalizat livingul, a fost nevoie de puțină reorganizare, căci Paula și Cosmin au aflat că vor deveni părinți. Iar ultimul lucru făcut pentru casa lor a fost să-i amenajeze un colț Elisei în camera de zi. Unul feeric, cu un baldachin roz pudrat deasupra pătuțului alb imaculat și o mulțime de stickere cu animale simpatice și copaci – toate coordonate, bineînțeles, cu paleta cromatică generală. La început de 2021, când Elise a venit pe lume, totul era deja pregătit.

Dormitorul e și el o oază de relaxare luminoasă, cu o cromatică coordonată cu restul casei. E locul în care Paula și Cosmin, până la venirea fetiței, petreceau dimineți târzii împreună sâmbata și stăteau la discuții interminabile, până să-și amintească că trebuie să se trezească și să pășească în realitate. O altă tradiție legată de weekend e că sâmbăta e ziua în care Paula își umple vazele cu flori, căci în ultima perioadă a început să cocheteze cu arta florală și simte că oferă o estetică naturală casei.

După toate lucrările de renovare , înlocuire a instalațiilor, finisare, mobilare și amenajare, Paula și Cosmin au calculat că au cheltuit aproximativ 13.000 euro, cu tot cu electrocasnice. Mobila din bucătărie, cea din living și corpul alb din baie au fost făcute la comandă la Moldovan Mob , iar în rest au cumpărat piese din magazinele de la noi. Multe din decorațiuni sunt cumpărate de la târguri și magazine second hand, iar unele au fost chiar și trei-patru lei. Iar cu munca depusă de fiecare membru al familiei, au reușit să facă unele economii și la manoperă, ceea ce le-a scăzut mult totalul investiției.

Chestionar cu idei bune

Stilul casei: Studiind mai atent locuința, am realizat că într-un cadru minimalist, am încadrat elemente unicat, adunate din SH-uri și târguri de antichități, astfel le-am pus în același decor, formând o poveste din stilul eclectic.

Inspirație: Cea mai multă inspirație va fi mereu din imaginația mea, completată de ceea ce scroll-uiesc și răsfoiesc.

Elementul preferat: Dacă e să-l întrebi pe Cosmin, pentru el e clar macheta Daciei 1300. Eu în schimb am perioade și perioade: până acum ceva timp, bonsaiul era preferatul meu, dar de când am început să-i pregătesc micuței colțișorul, girafa Zoe – my latest crush. E cumpărată de pe H&M Home .

Cel mai mare răsfăț: Răsfăț e mult spus. Mi se pare o piesă importantă și am văzut-o și destul de complexă, însă a fost realizată pe măsura așteptărilor – mobila din sufragerie. De dinainte să ne mutăm, aveam în minte cam ce vreau în fiecare cameră, însă aveam impresia că mobila de sufragerie va ocupa mult spațiu. Prin faptul că am ales o culoare deschisă și un executant bun nu doar că nu ocupă mult spațiu, paradoxal, după ce a fost montată parcă ne-a dat impresia vizuală de mai mult spațiu în cameră.

Cel mai bun lucru iarna: Geamul de la sufragerie este foarte mare, ceea ce ne bucură pentru că pătrunde lumina din plin. Nu noi am ales dimensiunile geamurilor (la fel am fi ales), deja erau montate când ne-am mutat. În fața blocului nostru e plin de brazi bătrâni care, iarna, cu zăpadă pe crengile lor, ne oferă un peisaj de poveste. Mă uit pe geam și mă simt în Narnia .

Cel mai bun lucru vara: Aceiași copaci care iarna ne oferă un spectacol narnian, vara ne oferă răcoare. Lasă lumina să pătrundă, însă datorită lor niciodată nu e o căldură sufocantă în locuința noastră.

Ce înseamnă acasă pentru tine: Cel mai drag loc.

Dacă ar fi să-ți descrii casa în cinci cuvinte, acestea ar fi: Proaspăt, luminos, primitor, cu personalitate.

Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Ca principiu, cred că e foarte important să știi care e stilul tău, ce te reprezintă, ce îți place și să inserezi în locuință elemente din zona respectivă. În general, pentru o locuință nu e nevoie de exagerat de multă cromatică, părerea mea. Foarte multe culori la un loc obosesc privirea. Alege culorile care te reprezintă și încearcă să menții alegerile legate de elementele pe care le vei achiziționa în acea paletă, maximum patru-cinci culori. Iar florile vor fi mereu un accesoriu care oferă o estetică naturală.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol