Atelier de pictură și spațiu de locuit într-un apartament din Militari

Nume: Doina Vitu, artist plastic Oraș: București – Militari Residence Tip de locuință: apartament cu 3 camere Suprafață: 62 de metri pătrați Stă aici: din 2018, proprietar Împarte casa cu: soțul ei Iulian și câinele lor, Maya ( aka Maya The Cheescake )

Într-un apartament cu trei camere din cartierul bucureștean Militari, Doina Vitu (Rusu) și soțul ei au reușit să creeze, cu bani puțini, un spațiu minimalist, dar multifuncțional, în care și-au găsit loc și sculele de pescuit, și bicicletele, și șevaletul, și pensulele. Una din camere este atelier de pictură, iar în cea de-a doua baie sunt depozitate momentan echipamentele montane ale celor doi soți. Să nu uităm și de superbul câine samoyed, Maya, albă ca o crăiasă a zăpezii.

Doina a terminat arhitectura de interior, însă în ultimii ani și-a îndreptat atenția mai mult înspre pictură. Lucrările ei, fie că sunt sub forma unor tablouri pe pânză, hârtie sau lemn înfrumusețează și aduc mai aproape de natură multe din casele din România. Își găsește inspirația în natură, iar asta se vede atât pe contul de Instagram , cât și-n căminul ei, în care predomină culorile neutre.

Chestionar cu idei bune

Stilul casei: Minimalist, dar cred că tinde ușor spre scandinav, cozy.

Inspirație: Din țările nordice. Urmăresc să păstrez o gamă cromatică cât mai neutră, utilizând culori precum alb, negru sau gri, și texturi de lemn. Pata de culoare vreau să fie adusă doar de plantele verzi și poate, în viitor, de câteva picturi.

Pe raftul de deasupra televizorului sunt mereu puse la uscat lucrările Doinei, în așteptarea stăpânilor. Iar ea, ca cizmarul fără cizme, rămâne mereu cu pereții goi

Locul preferat din casă: Fiecare camera este preferată. Dormitorul este locul cel mai calm din casă. În momentele noastre de „slow living”, bucătăria este acolo să ne oferă o cafea bună, iar living-ul este pentru socializare și ne place la nebunie când se umple de musafiri.

Unde petreci cel mai mult timp: Atelierul meu. Aici am mobilat doar pe placul meu și am ales ca raftul, șevaletul și picioarele biroului să fie din lemn. Așa simt mai mult natura atunci când pictez. Este locul ideal pentru că este o cameră mică, dar foarte luminată. În plus, de aici se văd apusurile.

Cea mai mare provocare: Depozitarea sculelor de pescuit, a uneltelor și a truselor, a rolelor, a bicicletei, dar și a cortului. Momentan nu le-am gasit loc, dar le-am depozitat în una din băile nefolosite.

Cel mai bun lucru iarna: Temperatura. Nu ne place să ne fie foarte cald și asta înseamnă că pornim centrala mai rar. După ce o oprim se păstrează mult timp temperatura confortabilă.

Cel mai bun lucru vara: Să ieșim seara și să stăm pe pernele din balcon.

Ce spun prietenii: Părerile sunt diferite. Unii spun că este un apartament simplist, fin, dar totodată rece, în care nu poți găsi acel colțișor călduros. Alții îl consideră numai bun de locuit, minimalist, plin de artă și viață.

Cel mai mare răsfăț: Nu avem în casă lucruri scumpe, dar vorbind la general, cred că bucătăria a fost cea în care am investit cel mai mult. Mi-am dorit să fie funcțională, frumoasă și calitativă și să îmi permită organizarea și depozitarea cât mai practică a tuturor ustensilelor. A costat 7000 RON și am făcut-o pe comandă la cei de la Lime Design. Prețul a fost influențat de garniturile și sistemele de închidere lentă sau „push to open”, dar și de finisajul lucios al ușilor de la dulapurile suspendate.

Canapeaua din living a fost luată la mâna a doua de pe OLX. Nu avea defecte și din câte îmi amintesc un preț bun, în jur de 1200 RON. Din păcate nu este cea mai comodă și probabil, în câțiva ani, va fi înlocuită.

Lustrele din living și bucătărie ne-au dat ceva bătăi de cap, pentru că ne-am dorit ceva geometric, ceva mai interesant, dar în același timp și ieftin. După multe căutări, am fost tocmai în Doraly. Erau multe kitschuri, însă astea ne-au plăcut. Simple și geometrice. Lemn pentru bucătărie și fier pentru living. Singurele minusuri au fost că lustrele nu au venit cu toate accesoriile necesare în cutie – trebuia să mai cumpărăm cârlige, șuruburi autofiletante sau chiar reglete și conectori, și nu au avut nici instrucțiuni de montare.

Scaunul din atelierul de pictură a fost cumpărat de la Jysk. L-am luat la reducere și am dat  în jur de 150 RON pe el.

Proiectul DIY preferat: Mi-ar fi plăcut să mă laud cu mai multe proiecte DIY, dar din păcate în noul spațiu avem doar câteva, deși cred că sunt zeci în fostele locuințe.

Ce personaj de ficțiune s-ar simți bine la voi acasă: Garfield, Chip și Dale și Bolt pentru că ne plac animalele jucăușe și ne-am molipsi reciproc cu energie; Bolt cu siguranță s-ar imprieteni cu Maya și ar avea filmul lor; Crăiasa Zăpezilor pentru că predomină culoarea albă în casă și avem o temperatură mai scazută (vara va fi nevoită să plece în vacanță, undeva la poluri)

Ce este cel mai important pentru tine: Familia și momentele petrecute în liniștea casei. Ador serile în care gătim ceva bun, stăm la film sau discutăm despre visele noastre.

Resurse:

Canapeaua din living  – OLX

Birou atelier – IKEA

Măsuță de cafea living – IKEA

Scaun atelier – Jysk

Lustre –  Doraly

Bucătărie – Lime Design

Foto: Doina Rusu

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol