Cea mai bună modalitate de a schimba puțin “imaginea” casei și a armoniza spațiul este prin înlocuirea ușilor de interior. Vă veți convinge imediat! De prea multe ori ne mulțumim cu ce avem și ne complacem în anumite stări sau situații, probabil din comoditate, fără să bănuim ce surpriză plăcută ne-ar produce o simplă schimbare. Ca de exemplu, cea a unei uși.
Această ”deschizătură” aparent banală face mai mult decât pur și simplu să delimiteze o încăpere. O ușă potrivită la locul potrivit poate consolida amenajarea unei camere, adăugându-i contrast sau adâncime per ansamblu și contribuind la scoaterea în evidență a detaliilor arhitecturale.
Ușile de interior joacă un rol mult mai important decât ne putem da noi seama. Chiar dacă sunt elemente minore în marea schemă de amenajare, ele adaugă stil unei case. Cum sunt niște obiecte cu uz extrem de frecvent, ușile creează o experiență tactilă care lasă o impresie semnificativă. Nu cred să fi fost undeva unde să nu trebuiască să deschideți o ușă. Și, haideți să recunoaștem, ușile fac o mare diferență pentru că într-un fel se simte o ușă din lemn masiv, de exemplu, și în cu totul alt fel se simte o ușă goală la interior realizată din materiale sintetice.
Chiar și pentru o casă cu detalii modeste, niște uși frumoase pot adăuga suficient interes pentru a face ca spațiul respectiv să fie perceput mult mai estetic. Dar și în cazul în care casa dvs. are o arhitectură care atrage toate privirile, ușile moderne pot completa și finaliza designul.
Înlocuirea unei uși de interior poate fi un bun proiect de bricolaj pentru cineva care are cel puțin un nivel moderat de specialitate în îmbunătățirea locuinței, dar nu vă costă prea mult nici să angajați un specialist. În ceea ce privește proiectarea și alegerea ușilor, nu veți regreta ajutorul unui profesionist competent.
Chiar dacă angajați pe cineva să facă această muncă în locul dvs., ar fi bine să aveți măcar niște noțiuni de bază asupra întregului proces, așa că informați-vă din orice sursă puteți (de pe internet, reviste în domeniu, tutoriale) cu privire la modul în care trebuie înlocuit un anumit tip de ușă, dar și glafurile acestuia, și nu în ultimul rând familiarizați-vă cu termenii de specialitate. Rețineți că va trebui să scoateți bani din buzunar pentru materiale, manoperă și finisare în toate situațiile.
După cum cred că știți, rareori aveți nevoie de vreo aprobare specială pentru a înlocui o ușă interioară. Poate doar în cazul în care doriți să măriți deschizătura deja existentă și să spargeți vreun perete. Există lățimi minime necesare pentru anumite circumstanțe, și, oricum, este puțin probabil că veți dori mai mult decât minimul.
Din punct de vedere al duratei, proiectul nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore, dacă alegeți să vă ocupați singur de acest aspect. Un profesionist poate înlocui, probabil, o ușă în aproximativ o oră. Totul depinde de cât de multe uși există în spațiul respectiv sau de câte doriți să înlocuiți dintr-o dată, dar acesta este un proiect care poate fi probabil realizat în mai puțin de o săptămână, chiar și în cazurile mai complicate.
Întrucât toate lucrările se desfășoară în interiorul casei, puteți face acest proiect în orice moment al anului, poate doar nu înaintea unei vacanțe planificate din timp pentru că presupune bani și un deranj semnificativ.
Ușile simple – Acest tip de ușă de o singură culoare poate veni cu un miez gol sau solid, pregătit pentru vopsire sau finisate într-un furnir de lemn simplu. De obicei, este tipul cel mai puțin costisitor, și este foarte potrivit pentru arhitectura modernă. Simplitatea întotdeauna a fost asociată cu eleganța și frumosul. Acest lucru este valabil și pentru ușile simple care pot reprezenta un element decorativ ideal pentru a scoate în evidență armonia unei locuințe. Fabricate din materiale precum lemn, metal sau sticlă, acestea au rolul de a satisface și cele mai sofisticate gusturi.
Uși cu un singur panel – Ușile cu un singur panou sunt potrivite adesea în casele Arts&Crafts, precum și în cele modeste, în stilul anilor 1920 – 1930. Aveți posibilitatea să vă procurați uși cu un singur panou chiar și ușor arcuite. Cu doar una sau două uși de acest tip montate în locuri-cheie din casă puteți adăuga spațiului mult caracter.
Uși cu două paneluri – Există foarte multe variații ale desenelor și modelelor în cazul ușilor din două panouri. Acest tip special, cu panoul superior arcuit segmentar, este de mare efect pentru casele în stil country și provincial, dar și în amenajările eclectice. Foarte similar cu exemplul anterior, această ușă are un detaliu din scândură în interiorul panoului. Acest lucru evocă un aspect rural, de casă de țară. Acest design în relief vine din tâmplăria nut și feder din lemn aflat pe modelele ușilor de modă veche.
Uși cu trei paneluri – Ușile cu trei panouri se pot regăsi în amenajările tradiționale, coloniale sau eclectice și în stil victorian.
Uși cu patru paneluri – Ușile cu patru panouri sunt o altă variantă în arhitectura tradițională. Este puțin probabil să aveți tocurile ușilor existente arcuite, dar, dacă sunteți dispus să faceți risipă de bani, puteți modifica glafurile pentru a se potrivi acestui minunat model cu patru panouri. Acest design de ușă cu patru panou se potrivește perfect unei case în stil italian sau toscan.
Ușile cu cinci și șase paneluri – Acestea sunt mai mult o variantă pentru arhitectura Arts&Crafts. Puteți găsi aceste tipuri de uși cu miez gol în interior dar și din lemn masiv. Detaliile semnificative ale ușilor cu cinci panouri imprimă un finisaj elegant oricărei case. Unul dintre cele mai comune stiluri de ușă este sistemul cu șase panouri. Ar trebui să găsiți acest tip de ușă cu un miez gol la interior, și deci mai puțin costisitor, dar și din lemn masiv.
Ușile speciale sau atipice – Aceste uși au panouri și glafuri arcuite, precum și detalii din scândură autentice și un finisaj de lemn foarte plăcut. Varietățile de lemn influențează aspectul costurilor și al finisărilor. Detaliile și terminațiile rafinate dar și modele sofisticate fac din acest tip de uși niște elemente de interior memorabile, potrivite însă unor bugete generoase. Odată cu trecerea la un nivel superior, la finisaje speciale din lemn, cum ar fi furnirul exotic, prețurile vor exploda mai ales în cazul ușilor de epocă sau personalizate. Unii producători oferă diferite opțiuni de desene sau modele de furnire, în timp ce alții pot face configurații personalizate. Modelul de furnir crește substanțial costul.
Ușile cu decupaje – Acest tip de uși reprezintă una dintre cele mai bune modalități prin intermediul cărora vă puteți personaliza interiorul unei case. De asemenea, sunt ideale deoarece aduc lumina în spațiile mai puțin favorizate din acest punct de vedere. Decupajele pot avea numeroase forme (triunghi, dreptunghi, cerc, clepsidră, semicerc), totul ținând de gusturi și imaginație. Geamul poate fi transparent sau mat.
Ușile pline – Cunoscute și sub denumirea de “uși clasice”, sunt cel mai popular element care ajută la înfrumusețarea unei locuințe și dobândirea unui confort și a unei securități pe măsură. Din lemn masiv, metal, lemn stratificat sau MDF, acestea pot fi confecționate într-o serie de modele, în așa fel încât să se armonizeze cu locuința în care sunt montate.
Ușile duble – Reprezintă un element de protecție și decorativ de o eleganță deosebită și o utilitate pe măsură. Acestea pot fi uși duble pentru intrare sau uși duble pentru spațiile din interior. Indiferent de locul unde sunt montate, acestea necesită ceva mai mult spațiu. Pot fi pline, dar în general sunt recomandate cele cu geam mat sau transparent, acest ultim detaliu fiind stabilit în funcție de o serie de factori.
Ușile triple – Reprezintă soluția ideală dacă aveți o casă mare cu spații largi și deosebite. Designul acestor uși este unul care are rolul de a scoate în evidență orice încăpere, iar utilitatea acestora rezidă atât în modelul sub forma căruia sunt proiectate cât și în faptul că pot aduce un plus de lumină și confort acolo unde este necesar.
Ușile din sticlă – Varietatea ușilor de sticlă este extrem de vastă. Veți dori, probabil, să le utilizați ca puncte focale sau situate în locuri speciale, cum ar fi de exemplu nevoia de mai multă lumină. O ușă cu oglindă plasată în panoul unic este perfectă pentru baie.
Ușile cu sticlă sablată – oferă unei locuințe două avantaje majore, demne de luat în calcul: aduc un plus de lumină, căldură și confort în camerele private de accesul la lumina naturală și oferă intimitatea necesară fiecărei persoane în parte. Reprezintă o categorie utilizată des în amenajarea spațiilor interioare și se bucură de o foarte mare popularitate datorită beneficiilor aduse.
Ușile din sticlă pictată sau cele cu vitralii – Acestea sunt perfect sinonime cu originalitatea. Utilizate în special pentru a diviza spațiile din interiorul unei locuințe, aceste tipuri de uși aduc un plus de farmec și transmit diferite mesaje care caracterizează într-o mare măsură însăși personalitatea proprietarului.
Ușile de interior franceze (sau glisante) – Acestea sunt de-a dreptul fermecătoare, niște opere de artă în sine. Sunt cel mai bine poziționate la intrare sau în holurile centrale, pentruîn camerele de studiu, săli de mese și spații de locuit terțiare. Dacă aveți de gând să mizați pe caracterul lor puternic, ar fi bine să mergeți pe cele cu sticlă pătată. Dar fiți pregătiți și pentru costuri pe măsură. Uşile culisante, adică cele care se glisează, sunt o soluţie pentru încăperile mici. În primul rând, uşile mari, din sticlă transparentă, păstrează spaţiul aerisit și izolează,de exemplu, bucătăria de restul locuinţei, împiedicând astfel răspândirea mirosurilor în alte încăperi.
Ușile pliante – Pot fi și ele de o calitate deosebită, în funcție de materialele folosite la producerea lor. Cel mai bun sistem de ușă pliantă este cel cu profile dure din PVC. Lățimea mică a lamelelor ușilor pliante, care și ele pot fi la rândul lor cu sau fără geamuri, permite ca atunci cand ușa este strânsă să poată fi ascunsă într-un lăcaș foarte îngust. Ușile pliante cu geamuri pot fi personalizate în funcție de gusturile și preferințele fiecărui cumpărător. Ușile pliante de interior pot fi folosite pentru ”ascunderea” unor debarale, dressinguri, holuri sau chiar bucătării. Ușile pliante armonice sunt ideale pentru a câștiga cât mai mult spațiu în locuința dvs., deoarece prin plierea lor ocupă un spațiu foarte restrâns. Montarea unei astfel de uși durează aproximativ 30 de minute.
Așadar, un pic mai informați și mai avizați asupra acestui proces, destul de ieftin și simplu, am spune noi, nu ne mai rămâne decât să urmăm câteva sfaturi mai speciale și treaba este ca și făcută (cică):
Nu vă complicați
Unii experți în design interior susțin că există un stil de ușă care se potrivește foarte bine în orice interior, și anume… ușile cu două panouri. Sunt nepretențioase, simple și versatile. Într-un cadru mai oficial, puteți achiziționa un tip de ușă ceva mai ornamentat.
Soluții pentru un spații mici
Ușile de sticlă glisante în buzunar sau în perete de rigips sunt soluția ideală pentru cei ce doresc ca ușa glisantă să fie etanșă dar și pentru spațiile de mici dimensiuni. Sunt de fapt niște uși care practic, atunci când sunt deschise o parte din ele intră în perete (buzunar). Din moment ce nu deranjează niciun alt spațiu, adică nu se deschid nici înăuntrul camerei nici în exterior, reprezintă o soluție excelentă pentru spațiile înguste, oferind intimitate și totodată, fluidizând traficul. Cu geamuri din sticlă, o ușă de buzunar poate delimita un spațiu liniștit, cum ar fi un birou, de unul mai aglomerat, cum ar fi o bucătărie, fără a bloca lumina.
Ușile ascunse
În interioarele foarte elegante și moderne, o ușă în aripa unui perete poate deveni invizibilă atunci când este închisă și poate dezvălui multe ”comori” odată deschisă. Grozave pentru o baie ultra-elegantă și modernă, acest truc vizual, până la urmă, menține un aspect curat al încăperii. În mod similar, într-o sală de mese cu lambriuri, o ușă poate fi ascunsă în spatele ”lucrăturii” din lemn, astfel încât să dispară complet.
Ușile tip hambar
Pentru o doză de farmec rustic, o ușă glisantă de tip hambar reprezintă un mare plus pentru un dormitor, lăsând amenajarea să strige după admirație atunci când este deschisă și oferind intimitate și confort atunci când este închisă. De asemenea, are avantajul de a nu se deschide larg într-o încăpere și, implicit, de a nu ocupa spațiu.
Locuri de tranzacționare
În unele cazuri, ușile exterioare pot fi încorporate într-un design de mare efect. Ușile franceze care separă o cameră de zi și sala de mese au o fermecătoare atmosferă de bistró franțuzesc. O ușă cu șase luminatoare în stil cottage poate închide o verandă sau o cameră de zi permițând luminii să treacă și consolindându-i stilul.
Farmec maxim
Ușile olandeze, acele elemente batante cu tăblia sau foaia împărțită în două, partea superioară deschizându-se independent de cea de jos, sunt centrul universului ușilor. Este imposibil să nu zâmbiți când le vedeți. Se numesc ”olandeze” pentru că modelul provine de la grajdurile din Regatul Țărilor de Jos, unde erau folosite, și sunt și acum, pentru a aerisi spațiul fără ca animalele să poată ieși afară. Cu jumătatea de sus lăsată deschisă, ele permit brizei să adie dar și conversațiilor să curgă. Dar impactul asupra interiorului al acestei bucățele de ușă lăsată în voia vântului, este asemeni unuia oferit de o imensă operă de artă agățată pe un perete.
Introducerea contrastului
Unii designerii recomandă tehnica pictării sau vopsirii ușilor în aceeași culoare ca și restul decorului dintr-o cameră. Alții, însă, văd în acest lucru o oportunitate ratată. Ușile mai închise la culoare decât pereții și ornamentele dau un aspect pe care merită să-l experimentați, fie cu elemente din lemn închis, fie cu unele negre sau de culoarea cărbunelui, așa-numitele ”uși wenge”. Acestea dau atât de mult rafinament și sunt o modalitate atât de bună de a introduce un contrast păstrând în același timp o paletă de culori neutre pe pereți.
Efectul ușilor negre în designul interior (GALERIE FOTO)
Invitații inedite
Vă invităm să vedeți ușile interioare și altfel. Cum? Ca pe niște tablouri uriașe. În momentul în care vă veți gândi la ele astfel veți înțelege că ocupă o bună parte din suprafața unui perete. Mai mult, ele se văd pe ambele fețe la fel, adică atât în hol, cât și în camere. Dacă aveți o cameră de trecere, cum e livingul, în spațiul acesteia nu veți avea la vedere doar o ușă, ci mai multe. Soluții pentru restul decorului? Un parchet deschis la culoare va da senzația de luminozitate și vă va face să percepeți camera ca fiind mai amplă. Însă, orice piesă de mobilă înaltă, masivă sau de culoare închisă la fel ca cea a ușilor va aglomera încăperea.
Ce e de făcut în acest caz? Puteți opta pentru un mobilier minimal care la vedere, pe majoritatea părților verticale, are suprafețe deschise, dar în ansamblul său include zone mai închise la culoare. Legătura între ușile interioare și restul decorului o puteți face și prin prezența câtorva postere sau tablouri înrămate care au rame similare cu cele ale ușilor. Nu degeaba vă sugeram să vă gândiți la uși ca la niște tablouri de mari dimensiuni pentru că dacă vă plictisiți repede de aspectul lor le puteți decora cu stickere, care odată lipite vor face o suprafață mult mai atractivă.
Schimbări radicale
Ușile nu trebuie să fie numai cele de trecere dintr-o cameră în alta, ci și încorporate în dulapuri, bufete, vitrine, ansambluri și corpuri de depozitare. Tot cu ajutorul autocolantelor sau stickerelor puteți schimba și aspectul unei uși de dulap. Le puteți înlocui mânerele, le puteți aplica un strat de vopsea, eventual una foarte la modă, sau puteți chiar utiliza vitraliile pentru a personaliza ușile dulapurilor.
Leave a Reply