8 idei surprinzătoare pentru reamenajarea băii

Remodelarea băii este un amestec aproape ilar între vise mari și realități practice. Băile urmează îndeaproape bucătăriile ca locuri cărora trebuie să li se acorde o atenție deosebită în privinţa finisajelor. Dimensiunea NU limitează calitatea amenajării lor. Cele mai importante aspecte legate de o lucrare de amenajare a băii ţin de instalaţiile sanitare, pereți și podea, însă şi lucrurile mărunte fac diferenţa. La începutul procesului de remodelare, accentul tinde să pice pe chestiuni generale, ca schimbarea vopselei, faianţei, chiuvetei, căzii (sau cabinei de duş), robineţilor, oglinzilor şi accesoriilor, dar dacă nu vă gândiţi şi la lucrurile din spatele pereţilor sau de sub podea va fi o muncă făcută în zadar.

Adevărul este că remodelarea băii este un lucru destul de greu şi de costisitor, care necesită un control suplimentar, comparativ cu remodelarea unei camere obişnuite. Înțelegând felul în care un spațiu compact poate lucra în avantajul vostru, vă va inspira să transformaţi aceste spații intime în camere unice și încântătoare.

1. Planificaţi-vă bugetul

Vom atinge aici una din părţile esenţiale ale acestui proces, şi anume resursele financiare. Luaţi în calcul atât păstrarea unor obiecte care alcătuiau vechea baie, cât şi estimările realiste ale costurilor unor produse noi. Nu vă bucuraţi la chilipiruri, pentru că acestea nu vor rezista . Achiziţionaţi mai degrabă obiecte de calitate superioară, la preţuri medii. Dacă nu aveţi destui bani acum, amânaţi sau împărţiţi remodelarea băii în două sau mai multe etape.

2. Faceţi o schimbare radicală

În cazul în care baia pare înghesuită poate fi necesar să goliţi spaţiul, inclusiv de faianţă şi gresie, pentru a reconfigura complet. Cea mai mare greşeală pe care o fac oamenii atunci când încep un proiect de remodelare este de a obţine un spaţiu nou, împotmolit cu elemente din vechea configuraţie, cu prea multe lucruri inutile, avertizează specialiştii.

Înainte de a vă apuca de redecorarea băii, verificaţi ţevile, scurgerile, legăturile acestora, racordurile, chiar şi instalaţia electrică. O să spuneţi că o să vă coste enorm, dar o să fiţi încântaţi mai târziu. Cum ar fi ca imediat după ce aţi încheiat redecorarea, să vină un vecin de la etajele inferioare şi să vă spună că l-aţi inundat? Groaznic, nu?

În cazul în care casa voastră se află încă în construcţie, este bine să ştiţi că soluţia cea mai ieftină este ca toate ţevile să fie „ascunse” în spatele unui perete (de obicei peretele de racord unic ). Cel mai comun aspect al băii este acest  perete de racord unic. Toate îmbinările sunt aliniate și servesc unei surse compacte de canalizare şi alimentare cu apă. Acest lucru vă ajută să economisiţi bani pe instalaţii sanitare şi oferă o distribuție eficientă a apei calde, în special atunci când peretele respectiv este aproape de un boiler sau de un încălzitor instant. Însă, din punct de vedere al designului, această opţiune este destul de restrictivă pentru că veţi fi nevoiţi să aşezaţi toate obiectele sanitare (chiuvetă, cadă şi toaletă) de-a lungul aceluiaşi perete.

3. Nu vă fie teamă să utilizaţi mobilier

Spaţiul nu trebuie să fie ca de spital sau prefabricat. Nu vă gândiţi că o baie ar trebui să arate exact ca o baie. Este o cameră la urma urmei, și elementele din ea pot fi acompaniate de mobilier.

Nu este nevoie să vă bazaţi exclusiv pe piesele făcute special pentru băi. Dulapurile pot stoca prosoape și articole de toaletă, iar mesele consolă, oglinzile decorative, etajerele de colţ  și chiar scaunele confortabile vor face completări atrăgătoare. În categoria mobilierului pentru baie intră şi accesorii precum suportul pentru prosoape sau calorifere. Multe dintre accesoriile de baie sunt folosite atât pentru funcţionalitate, cât şi pentru decor.

Blaturile pentru chiuvetă sunt unele dintre cele mai importante piese de mobilă din baie. Aceste blaturi pot fi foarte uşor transformate în spaţii de depozitare pentru diverse obiecte. Suportul de prosoape poate fi montat între 91 şi 107 cm deasupra podelei de-a lungul liniei centrale. Dacă sunteți mai înalt sau dacă folosiţi prosoape foarte mari, vă recomandăm să ridicaţi suportul la o dimensiune cuprinsă între 122 şi 125 cm.

Un truc pentru a mări un spaţiu redus este achiziţionarea mobilierului de baie cu linii şi forme rotunjite (căzi, chiuvete, toalete, lavoare), întrucât cele în linii drepte şi pătrăţoase au tendinţa de a micşora vizual încăperea.

4. Alegeţi materiale care să treacă testul timpului

Puneţi longevitatea produselor, de la ţevi şi până la robineţi, mai presus de aspect. Mai bine să dureze mult decât să fie atractive. Dacă se întâmplă şi una şi alta cu atât mai bine.

Evitaţi unele culori, modele de gresie, robineţi și accesorii, doar pentru că sunt la modă. Elementele clasice, cum ar fi plăci ceramice inspirate din modelele de piatră naturală, mozaicul de piatră cu sau fără inserţii, marmura, plăcile tip lambriu, plinte, brâuri sau elemente decorative în relief, şi de ce nu un tapet, accesoriile de tip epocă, căzile cu picior-gheară şi o chiuvetă piedestal cu linii graţioase, pot să dea băii un aspect care nu îmbătrâneşte şi nu se demodează niciodată.

De asemenea puteţi opta pentru un sistem de încălzire în pardoseală care va face ca suprafaţa dură a podelei să fie caldă. Specialiştii susţin că mozaicul măreşte vizual încăperea datorită capacităţii lui de a reflecta lumina, dar din păcate este nevoie de foarte multe piese pentru a placa un singur perete. Puteţi opta pentru clasicele perdele de duş, dar de ce nu pentru o uşă de duş din sticlă, care poate face camera să pară mult mai spaţioasă.

Dacă intenţionaţi să folosiţi cada mai ales pentru duşuri scurte cel mai indicat ar fi să alegeţi una mai puţin adâncă, dar dacă vă place să vă răsfăţaţi timp de o oră într-o baie relaxantă, alegeţi una mai adâncă, cu toate că ar putea fi mai greu de găsit. Puteţi realiza o mască frontală a căzii din plăci ceramice (în orice culori, modele sau chiar cu peisaje) sau puteţi ataşa mici rafturi pe peretele pe care pică lăţimea acesteia (dacă nu are blat) pentru detalii sofisticate.

O altă idee ar fi să achiziţionaţi o cadă în stil japonez, care sunt destul de diferite faţă de căzile de tip occidental. Una dintre caracteristicile importante este faptul că au o construcţie mai adâncă. De asemenea, sunt pătrăţoase în comparaţie cu căzile rectangulare pe care le folosim noi. În mod normal aceste căzi sunt realizate din lemn, dar puteţi găsi şi din plastic îmbrăcate în oţel inoxidabil, sunt mult mai scurte decât cele obişnuite şi sunt foarte relaxante şi confortabile. Şi când spunem relaxante, ne referim direct la meditaţie, întrucât săpunul şi şamponul nu sunt utilizate, deoarece pot păta lemnul. Dar dacă alegeţi plasticul şi oţelul o astfel de cadă ar putea fi o alegere bună pentru băile mici. Vă va fi foarte uşor să creaţi un decor frumos având ca punct de plecare acest tip de cadă, mergând mai departe pe un design cu influenţe asiatice.

Cu piedestal, plutitoare sau fixe, chiuvetele pot ajuta la a face un spațiu să fie perceput mai mare. Aspectul unei băi este influenţat decisiv de chiuveta pe care o alegeţi. Aşadar, pentru un design elegant alegeţi o chiuvetă cu o formă interesantă, atipică. În cazul în care aveţi o baie de dimensiuni reduse optaţi pentru o chiuvetă care are montate blaturi. Atenţie şi la bateriile pentru chiuvete. Acestea au un rol important în şarmul unei băi. Este bine să ştiţi ca există baterii confecţionate din bronz sau cupru, pentru un aspect mai vintage sau unele automatizate, pentru o amenajare contemporană.

Puteţi aşeza chiuveta pe acelaşi perete cu cada şi/sau toaleta, dar şi pe un perete opus acestora.

Poziţia uşii de la baie vă poate dicta poziţionarea obiectelor sanitare. Plasarea chiuvetei în continuarea căzii sau a toaletei face ca lucrurile să devină compacte. Când spațiul este extrem de limitat, o chiuvetă de formă ovală poate fi amplasată pe un perete concav. Chiuveta va fi elementul cel mai versatil din baie cu privire la diferitele dimensiuni pentru care puteţi opta.

5. Nu încărcaţi prea mult baia

Una, două piese de mobilier, în funcţie de dimensiunile băii, şi 4 – 5 accesorii, care să includă şi oglinda, ar trebui să fie de-ajuns. Baia ideală servește ca un refugiu, ca un loc de relaxare, nu de supraîncărcare nervoasă.

6. Amenajaţi o zonă de duş

Unii oameni nu folosesc căzi putând face foarte bine doar un duş.Acest lucru poate fi avantajos pentru simplul fapt că un spațiu conceput exclusiv pentru duş este mult mai confortabil decât unul care necesită o cadă.Cel mai comod este de a avea o bordură care să definească perimetrul duşului. Luaţi în considerare construirea unui spaţiu de duş în concept deschis care nu are nevoie de o perdea sau uşă, cum ar fi o cabină de duş walk-in. În plus față de drenajul bine conceput, un dispersor de duş montat pe plafon şi/sau un perete de duș mare, nu vor lăsa apa să pătrundă în afara cabinei.

7. Aveţi grijă la obiectele de iluminat

Este imperativ necesar ca baia să fie bine iluminată. Lumina vă va binedispune şi strălucirea băii vă va da o senzaţie permanentă de curăţenie. Nu utilizaţi însă variatoarele de lumină. Acestea pot provoca incendii deoarece diminuarea intensităţii se face prin multiple “tăieri” ale curentului. Puteţi folosi doar lumina clasică, dar aceasta poate deveni prea puternică şi obositoare pentru ochi, mai ales dacă obiectele sanitare ceramice sunt albe. De aceea, vă recomandăm să încercaţi nişte culori calde, pastelate. Efectul va fi de baie relaxantă. Aceasta e una din cele mai ieftine alternative, în afara schimbării culorii iluminatului din baie. Dacă daţi o noua culoare de vopsea lavabilă se produce un efect valoros, folosind paradoxal o sumă mică de bani.

8. Fiţi atenţi la ventilaţie

O parte esenţială a unei băi este ventilaţia. Informaţi-vă despre toate variantele existente pe piaţă astfel încât să aveţi mereu parte de aer curat în noua voastră baie. Astfel veţi preveni şi umezeala care, în timp, duce la formarea mucegaiului.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol