Baia este unul dintre cele mai private spații dintr-o locuință, dacă nu chiar cel mai intim. Este locul în care ne retragem pentru a fi, timp de câteva minute, în cea mai personală postură a noastră. Nicio altă încăpere din casă nu va putea să preia vreodată rolul și funcționalitatea băii. Și baia, ca și bucătăria, este specifică numai unui anumit tip de activități pe care nu le putem desfășura nicăieri în altă parte. Având în vedere acest caracter personal, în privința proiectelor lor de remodelare trebuie depus un efort suplimentar.
Orele lungi petrecute în găsirea unei soluții optime de renovare pot fi investite în selectarea vopselei, faianței, chiuvetei, robinetelor, dulapurilor, oglinzilor și accesoriilor. Acestea sunt, bineînțeles, decizii pur personale, dar, există câteva obiective comune pentru fiecare proiect, indiferent de buget, stil, spațiu sau preferințe. Cu un pic de orientare din partea noastră și de ”know-how” în domeniul designului, vă va fi mult mai ușor să vă creați o baie care să satisfacă orice nevoie.
1. Limita ți opțiunile
Baia ideală servește ca un refugiu, nicidecum ca loc de neliniște excesivă, de tulburare sau de tensiune nervoasă (manifestată prin mișcări grăbite și dezordonate). Reduceți variabilele pentru a stabili o atmosferă liniștitoare. Formați un contrast prin adăugarea de lemn și finisaje de culoare închisă cu cele luminoase pentru o dramă instantanee. O paletă neutră asociată cu o culoare puternică va crea același efect. Și, în cazul în care baia este mică, puteți repeta detaliile simple de design, cum ar fi asortarea gresiei cu faianța, pentru a face spațiul să pară mai mare. Este important să utilizați aceleași materiale și caracteristici de-a lungul camerei pentru a unifica schema de proiectare.
2. Folosiți-vă de ce aveți
În cazul în care baia este înghesuită, poate fi necesar să renunțați la unele elemente arhitecturale, care mai mult împiedică sau îngreunează buna desfășurare a activităților specifice, și să reconfigurați spațiul. Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii atunci când încep un proiect de remodelare este de a umple suprafața respectivă cu prea multe lucruri inutile. Elementele mai puțin permanente, cum ar fi accesoriile, pereții interiori (sau despărțitori) și dulapurile, sunt candidații ideali ai rafinamentului. Dar, instalațiile sanitare și cele de scurgere nu se pot modifica atât de ușor. Aruncați o privire critică la amplasarea și dispunerea lor, cântăriți opțiunile și planificați în consecință.
3. Nu exagerați
Nu creați un ”showroom” dintr-o baie remodelată. Folosiți aceleași materiale, culori și texturi care apar și în celelalte camere. În cazul în care casa are lambriuri decorative, uși arcuite, panouri de lemn sau puncte similare ca stil, luați în considerare repetarea acestor caracteristici. O baie actualizată nu trebuie să apară ca fiind o insulă de arhitectură sau de design, ceva stingher, disparat și unic – atingerile moderniste vor arăta ca făcând parte dintr-un cu totul alt loc. Scopul este ca lucrarea de renovare să se armonizeze cu structura existentă.
4. Folosiți mobilier
Spațiul nu trebuie să se simtă clinic sau prefabricat. Baia nu este obligatoriu să arate ca o baie. Este o cameră înainte de toate, iar elementele ei pot îmbrăca sentimentul de mobilier. Nu este nevoie să vă bazați pe elemente făcute special pentru baie. Gândiți în afara problemei atunci când selectați piesele de mobilier. Șifonierele de mai mici dimensiuni pot stoca prosoapele și articolele de toaletă, cuferele pot fi transformate în măsuțe de toaletă, iar dulapurile farmaceutice, mesele consolă, oglinzile decorative și scaunele confortabile vor aduce completări și adăugiri atrăgătoare.
5. Selectați materiale atemporale
Țineți cont de longevitatea materialelor atunci când remodelați o baie. Elementele utilizate pentru a vă înfrumuseța baia ar trebui să dureze o lungă perioadă de timp. Folosiți materiale naturale – nimic prea decorativ căruia să-i dați ocazia să vă bântuie peste ceva timp. Evitați culorile la modă și capriciile designerilor atunci când selectați gresia, bateriile (de la cadă sau chiuvetă) și accesoriile. Elementele clasice, cum ar fi gresia de tip metrou (adică mai multe plăcuțe mai mici), accesoriile de nichel de tip vintage și căzile cu gheare sunt adesea investiții mai bune decât orice ar fi în tendințe la momentul respectiv.
6. Configurați locul ”lui și al ei”
Când proiectați o baie pentru două persoane, folosiți aceleași materiale pentru ambele locuri, dar diferențiați-le în moduri subtile – prin variația înălțimii măsuțelor de toaletă, de exemplu, sau folosind diferite modele de chiuvete. Scopul este de a deschide baia, de a o lumina și de a delimita zona ”lui” de a ”ei”, fără a tăia spațiul în ”bucăți” separate. Rezultatele dinamice vor vorbi de la sine în baia capodoperă pe care o veți crea.
7. Răsfățați-vă doar un pic
În baie, un gest ostentativ al îngăduinței de sine este ușor de justificat. Luxul este și el important. Există ceva aparte la băile de hotel, și ar fi minunat dacă am reuși să aducem un pic din acest farmec în spațiile noastre personale. Există și alte opțiuni din belșug, inclusiv podele și bare pentru prosoape încălzite, cabine de duș din sticlă fără cadru, căzi bine proporționate cu aburi sau cu umplere proprie (pe care le puteți așeza și în mijlocul camerei dacă doriți), sau dușuri terapeutice. Dar, exersați mai degrabă cumpătarea și moderația. Nu chiar austeritatea, dar un pic de chibzuială nu a stricat nimănui niciodată. Mai puține elemente de lux înseamnă o ”călătorie” mai lungă și mai plăcută – nu-l îngrămădiți cu astfel de piese dacă nu doriți ca spațiul să arate exagerat.
Leave a Reply