Și-au construit o casă cu schelet metalic de doar 45 metri pătrați, în care au făcut spațiu pentru viața cu doi copii

Opțiunea traiului într-o casă la țară nu trebuie să fie una permanentă, mai ales dacă ai un sat aproape, unde poți fugi în natură, departe de zgomotul orașului, ori de câte ori ai ocazia. Simina Genis și soțul ei, Bogdan, au ales această variantă de mix între oraș ci casă la țară. Cu 40.000 de euro, și-au construit o casă de 46 metri pătrați în satul Câmpenești, aflat la aproape 20 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, orașul unde locuiesc.

Simina și Bogdan lucrează amândoi în domeniul IT și locuiesc într-un apartament la periferia orașului Cluj-Napoca, aproape de casa părintească a lui Bogdan. Deși acest lucru a fost un mare avantaj după apariția copilului, deoarece au avut mereu unde ieși cu el și n-au fost nevoiți să stea doar între patru pereți, ambii și-au dorit un loc doar al lor, în natură.

Într-un weekend din 2019, cuplul a ieșit la plimbare prin împrejurimi și a ajuns în satul Câmpenești. Pe drum, Bogdan i-a arătat un teren care era al mamei lui, însă pe care dorea să-l vândă, pe motivul că nu îl vor folosi niciodată. „Când am văzut livada și umbra de acolo, primele mele vorbe au fost: ce frumoasă ar fi o cabană aici, să ieșim în weekend, să avem priveliște la lac. Două săptămâni mai târziu, soțul îmi spune că nu mai vinde terenul și putem să ne facem noi cabana”, povestește ea.

Zis și făcut. Au început căutările și documentarea, iar planul era să-și construiască ceva din lemn, micuț, rapid de pus cap la cap și mai ieftin decât alte construcții. Totul s-a legat perfect și chiar au plătit avansul pentru cabană unui meșter, urmând ca lucrările să înceapă în septembrie 2019.

Fix în ziua în care trebuia să se apuce de treabă, meșterul a avut mari probleme de sănătate și nu a mai putut lucra. „Am primit banii înapoi și visul de a fi gata cabana în acel an a trecut”, își aduce aminte Simina.

De la casă din lemn la casă din metal

Nu s-au lăsat descurajați și au continuat căutările și pe timp de iarnă, însă primeau termene de execuție foarte târzii și prețuri foarte mari. La acea vreme, ea abia ieșise din concediul de maternitate și i se părea atât de greu să stea într-un apartament cu un copil, încât și-a promis că dacă va mai face și un al doilea copil, la casă va sta cu el.

Între timp, Bogdan a început să fie tentat de case pe schelet metalic și a cerut oferte de la mai multe firme, după schița pe care ei o aveau deja, de la cabana mult-dorită. „Prețul era mai mare decât la lemn, însă având în vedere că îmi doream să locuiesc acolo cu copiii, am hotărât să o facem din metal”, zice Simina. Au urmat discuțiile cu un arhitect, i-au spus exact ce așteptări au, iar în clipa în care au văzut proiectul, a fost dragoste la prima vedere.

A fost mare bătaie de cap cu procesul pentru autorizații și lucrurile s-au mișcat destul de greu, mai ales la capitolul electricitate. Partea bună este că au început toate aceste demersuri de când plănuiau să-și construiască o cabană, așa că au avut șase luni în plus pentru finalizarea actelor, ceea ce a fost ideal și necesar.

Casă la țară: socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg

Și-au dorit o casă la țară mică, pe un singur nivel. Fundația pentru o locuință era deja construită pe terenul lor, însă avea nevoie de consolidare. Nu au modificat dimensiunea fundației, ci au lăsat-o așa cum era inițial, aproximativ 7-7.5 metri, dar și-au dorit neapărat două dormitoare, unul pentru ei și unul pentru copiii, un living și o baie și o bucătărie de mici dimensiuni.

„Nu ne ieșea nicicum să le punem pe toate pe această suprafață, însă arhitectul a venit cu ideea de a face intrarea din baie în bucătărie. Ceea cea la început mi se părea nasol, a fost cea mai bună idee. Acum avem un living mare și tot ceea ce este necesar pentru a putea locui liniștit”, completează Simina.

La capitolul bani, prețul inițial strict pentru construcție (schelet și finisaje) era undeva în jur de 25.000 de euro, pentru o suprafață utilă de 47 metri pătrați. Prețul final, care include și autorizații, mobilă, obiecte sanitare, electrocasnice, dar și terasa, a fost de aproximativ 40.000 de euro .

Construcția a durat propriu-zis șase săptămâni, din prima zi de pandemie din 2020 și până în mai, același an. În 2020 au finalizat și terasă, iar în 2021 au terminat de amenajat curtea (pavajul și gardul). Mobila au comandat-o după ce locuința a fost gata și au montat-o singuri, la fața locului. Scopul a fost unul simplu, după cum spune Simina, și anume acela de a avea un spațiu confortabil, în care să stea cu drag și care să fie ușor de întreținut.

„Durează cam 30 de minute să fac curățenie în toată casă”, adaugă ea. Tocmai pentru că și-au dorit o casă confortabilă, cele mai scumpe obiecte pe care le au sunt electrocasnicele.

Decizia care le-a schimbat viața

Deși nu stau permanent aici, Simina spune că vara ajunge aproape zilnic la casă, alături de copil. „Casa este foarte aproape de apartament și după ce ieșim de la grădiniță și de la job, venim aici, unde mereu avem activitate”, explică ea.

Tânăra mămică se ocupă de curte, deoarece este o activitate care o relaxează, mai ales după o zi stresantă în fața calculatorului. Copilul are unde să alerge și unde să se joace și este tare fericit la casă, mai ales că la bloc cerea mereu afară.

Locul ei preferat este terasa și stă aproape tot timpul aici, când ajunge la casă. Avantajul, explică Simina, este că are expunere nordică și așa au umbră toată ziua. „Cafeaua de dimineață o bem la razele soarelui, după care vine umbra și e răcoare mereu”, completează ea. Un alt loc de relaxare preferat este ciubărul, adaugă tânăra mămică, pe care-l folosesc tot timpul anului și, din punctul ei de vedere, este „un must” pentru orice casă de vacanță.

Iarna nu vin atât de des aici, căci atunci când temperaturile scad foarte mult, durează mult și să se încălzească în casă. Au încălzire electrică în pardoseală, pentru că nu au mai vrut să piardă timp și cu branșamentul la gaz (iar pentru lemn aveau nevoie de mai mult spațiu). Iar acum pot utiliza toată suprafața la maximum, dar durează 12 ore până se încălzește toată casă, motiv pentru care iarna ajung aici doar dacă stau mai multe zile consecutiv.

„ Echilibrul apartament- casă la țară mi se pare ideal. Ai un loc unde poți evada când simți nevoia, însă nu ești obligat să mergi mereu acolo . Viața de când avem această căsuță este mai liniștită și relaxată”, spune Simina. Sunt o familie tânără, cu multe activități în oraș, iar mutarea definitivă la casă ar fi grea. Drumul până în oraș ar fi cu 20-30 de minute mai lung în orele de vârf, mai ales că nu este asfaltat și se face multă mizerie când plouă.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol