Și-a amenajat cu 13.500 euro apartamentul pe care îl împarte cu cel mai cunoscut graffiti din București

Nume: Sînziana Stoicescu, social media manager Oraș: București, zona Mihai Bravu Tip de locuință: apartament cu două camere Suprafață: 55 metri pătrați Stă aici: cu prietenul ei, din 2018, proprietar

O tânără pasionată de artă urbană şi snowboarding a cumpărat un apartament de două camere în stadiul în care echipa de muncitori abia turna fundația blocului, apoi l-a transformat într-o galerie de grafitti şi ilustraţii neconvenţionale, create de artişti contemporani. Proiectul de amenajare de două camere, de 55 de metri pătraţi, cu balcon închis, este în mare parte opera Sînzianei, cu excepţia câtorva intervenţii la nivel de finisaje din partea a doi arhitecţi, amicii ei. Piesa de rezistenţă este unul dintre cele mai celebre personaje graffiti de pe zidurile din Bucureşti – personajul creat de artistul Aeul .

Apartamentul cu graffiti, ilustrații și picturi

În dormitor, culoarea de accent e albastrul: e pe etajerele dreptunghiulare, pe frontul comodei, dar şi pe rama patului tapiţat. Contrastează cu nuanţele pastelate folosite pentru realizarea grafitti-ului de deasupra comodei, primul lucru pe care-l remarci când intri în cameră. Corpul de iluminat central cu aspectul unei bomboane de cocos îndulceşte atmosfera stabilită de graffiti şi scoate la iveală multiplele faţete ale personalităţii Sinzianei.

În livingul a folosit galben pentru a da viață spațiului,  pe canapea, în covor şi pe perdele, iar efectul lui tonic este amplificat de un o îmbinare jucăuşă a pereteleui finisat cu lavabilă albă cu o parte de cărămidă aparentă. Fiecare colţişor este personalizat cu o decoraţiune inedită, fie că e o ilustraţie îndrăzneaţă, o pernă cu model sau chiar un tablou de licheni.

Chiar dacă nu are o lăţime considerabilă, balconul nu este un simplu spaţiu de depozitare. Pardoseala din plăci hexagonale este protagonista încăperii, pusă în valoare şi de dulapurile roşii. Balconul este plin de plante, iar planul proprietarei este să mai aduge şi alte soiuri, dar pe verticală.

Pentru că bucătăria are aceeaşi lăţime mică, zona de dining include doar un bar îngust cu scaune înalte. Baza albă dă senzația unui spațiu mai mare, mai ales că şi dulapul este simplu şi puţin fragmentat, potrivit pentru un spaţiu mic. Contrablatul este vedeta bucătăriei – un model geometric de plăci patchwork, ce seamănă remarcabil de mult cu peretele de accent din baie.

Cea mai temperată încăpere a apartamentului este baia, dominată de nuanţele neutre. Duşul walk in economiseşte spaţiu şi aduce un aer mai modern. Plăcile de dimensiuni mari dau impresia că spaţiul este mai mare, iar tapetarea pereţilor cu faianţă până sus oferă mai multă continuitate.

Sînziana şi-a dorit finisaje de calitate, care să-i reflecte personalitatea şi era gata-gata să rateze acest pas, pentru că dezvoltatorul a finisat majoritatea apartamentelor fără să anunţe noua etapă. Norocul ei a fost ca al ei rămăsese pe post de depozit şi a reuşit să oprească la timp montarea gresiei şi a faianţei standard. A preferat, în schimb, un perete de accent de cărămidă aparentă în living, un joc de ceramică hexagonală în balcon şi plăci cu model geometric.

Cu un buget de 13 500 euro pentru finisaje plus mobilier, proprietara s-a orientat spre obiecte care să menţină atmosfera veselă, dar care să nu aibă un preţ exorbitant. Și-a îndeplinit misiunea, dar pentru asta a umblat prin magazine, a căutat site-uri, a comparat prețuri, review-uri.

“Faianța din bucătărie și gresia din balcon sunt de la Delta Studio. Gresia din hol, bucătărie și baie (plăci destul de mari) este cumpărată de undeva din Valea Cascadelor. Parchetul, plinta și piatra decorativă sunt de la Dedeman. Glafurile de geamuri sunt de la Praktiker. La capitolul baie: lavoarul, peretele de duș, bateria, baza sunt de la GQS. Romstal pentru bateria, coloana de la duș și oglindă. La oglindă cred că am avut o super baftă. E destul de greu să găsești o oglindă simplă, relativ la dimensiunea mare de care aveam eu nevoie. Găseam pe comandă și costa o grămadă (totuși, e doar o oglindă) sau tot felul de forme, cu tot felul de lumini sau tot felul de detalii aplicate de care chiar nu aveam nevoie. Până la urmă am găsit la Romstal la un preț super bun, fix pe dimensiunea mea. De parcă fusese făcută special pentru locul ăla.

Pentru bucătărie am luat de pe chiuveteonlineo. La capitolul mobilă, am lucrat cu Fronte bucătăria, biblioteca și masa din living, dressing-urile, comoda și etajerele din dormitor. Au fost foarte ok. Restul de obiecte le-am împărțit între Vivre (pat, canapea, noptiere, covor living), Somproduct (scaune, covor living) și, pe alocuri IKEA – draperii, saltea, perdele, dulăpioarele de pe balcon, masa de cafea. Electronicele sunt de la Emag, corpurile de iluminat de la Vivre și Luminam, la care se adaugă unele pe care deja pe aveam (ghiocelul de la IKEA și becul din bucătărie)”, povesteşte ea.

Chestionar cu idei bune

Stilul casei: Habar n-am, putem să îi zicem SNZ style. Am vrut să fie o casă veselă, am mers în principal pe alb şi culori deschise, cu detalii care potențează spațiul. Am vrut să fie simplistă, fără prea multe obiecte care să încarce prea tare. Cu cât e mai încărcată casa, cu atât mi se pare că te încarcă și pe tine.

Inspirație: Nu mai țin minte cum s-au legat lucrurile. Cred că am plecat de la niște culori, apoi a venit mobila principală și de acolo am construit step by step.

Elementul preferat: După ce m-am mutat, aveam planul ăsta să transform casa într-un loc mai artistic – cu artă desenată pe pereți, tablouri de-ale prietenilor sau artiștilor care îmi plac. Ușor-ușor, am început să fac asta. Am un graffiti făcut de Aeul pe un perete din dormitor. Plantele de pe balcon sunt încă un element plăcut. Îmi place să-mi pierd timpul pe la plante, să mai am grijă de ele. Uneori, mai fac pauze între meeting-uri și stau zece minute udându-le sau curățându-le – e o pauză de respiro bine-venită.

Cea mai mare provocare: Vecinii. Din păcate, deși majoritatea sunt tineri și educați, am avut niște surprize mari. Cel mai recent episod a fost când am propus să cumpăr o masă de tenis pe care să o ținem în garaj și pe care să o folosească toată lumea. Bineînțeles că mi s-a spus că parcarea e parcare și să mă joc pe “locul meu propriu, nu pe proprietatea lor”. Parcarea e de fapt un spațiu comun, care ar mai fi putut primi o utilizare care să ajute întreg colectivul, mai ales în contextul în care e pandemie și posibilitățile noastre de mișcare sunt destul de limitate.

Cel mare răsfăț: Nu prea pot să zic că am obiecte costisitoare, la majoritatea am încercat să găsesc deal-uri bune și mi-a cam și ieșit. Am început să înlocuiesc becurile cu Philips Hue – cred că astea le consider o investiție semnificativă, mai ales în contextul în care saltul de la cele normale la astea e destul de mare. Am un număr destul de mare de corpuri de iluminat, care se sting și se aprind singure.

Sfaturi pentru cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Caută inspirație – pe Pinterest, Instagram, alte resurse (Lovedeco), fă moodboard-uri care să definească zona estetică. Apoi, înarmează-te cu răbdare multă, cere sfaturi și nu refuza ajutor dacă este oferit. Întreabă prieteni care au mai trecut prin asta, de exemplu, tata m-a ajutat mult în stadiile inițiale cu muncitorii, mai ales la credibilitate și impunere punct de vedere. Răbdare cu muncitorii și nu face concesii mari, verifică every step of the way și când ceva nu este cum ar trebui să fie, cere să refacă. Dar nu exagera, învață unde e loc de compromisuri, mai ales dacă vorbim de amenajare de apartamentele tipice care nu sunt upper class și nu promit finisaje de lux – n-o să fie niciodată perfecte, muncitorii nu vor fi la fel de conștiincioși ca tine.

Peripeții din timpul amenajării: În dormitor au tras inițial cablurile pentru prize pe peretele opus patului, a trebuit să spargă din nou pereții și să corecteze. Ei ziceau că așa e în proiect, că merge foarte bine și așa. În niciun caz nu ar fi putut fi patul amplasat pe celălalt perete, nu ar fi fost loc. Am avut noroc că am depistat la timp eroarea. În rest, situații comice au fost la tot pasul – de la tipologiile de oameni pe care i-am întâlnit, până la momentele cu mine singură prin tot felul de magazine, îndesând gresii, faianțe sau altele în mașină.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol