Utilitatea și estetica zidurilor de susținere în amenajările exterioare

Designul peisagistic modern are o idee interesantă de decor pentru zidurile de susţinere. Aceste structuri sunt proiectate astfel încât atunci când terenul este mai înclinat, solul să fie susţinut. Cu ajutorul zidurilor de susţinere, designerii peisagişti ne asigură de faptul că solul este bine fixat între nivelele unei pante şi, în plus, creează panorame spectaculoase şi pitoreşti.

Funcţii şi forme în ideile de proiectare ale zidurilor de susţinere

Se pare că nimeni nu a putut da un răspuns la întrebarea privind ce este mai important în ideile de proiectare ale zidurilor de susţinere – forma sau funcţia. Bazându-ne pe scopul principal al acestor ziduri, am putea spune că ar fi vorba de funcţia în sine, dar asta nu înseamnă că forma trebuie neglijată. Aceste ziduri sunt construite cu atenţie şi au devenit deja un element practic în mediul ambiant. Experţii clasifică zidurile de susţinere în mai multe categorii.

Prima categorie include ziduri care au o funcţie decorativă şi sunt folosite ca element arhitectural şi artistic. Acestea pot fi construite pe un sit plat sau pe sit-uri cu o pantă redusă, ca element de design peisagistic.

Zidurile de susţinere care sunt utilizate pentru a fixa solul pe versanţii unui teren înclinat sunt a doua categorie. Acestea sunt utilizate pe scară largă pentru terasarea pantelor naturale şi pentru a creşte suprafaţa utilă, pentru plasarea elementelor de grădinărit şi pentru peisagistică. Funcţionalitatea în acest caz este o preocupare principală faţă de design şi aspect.

Zidurile de susţinere cu funcţii mixte sunt utilizate ca şi consolidare a unei pante, dar trebuie să aibă şi un aspect atractiv. O astfel de structură trebuie să aibă o rezistenţă ridicată, pentru a rezista presiunii solului predispus alunecării, precum şi pentru a vă încânta privirea cu un design estetic.

Dacă sit-ul dvs. are o configuraţie complexă, datorită unei diferenţe mari de altitudine, aspectul grădinii va necesita instalarea de suprafeţe orizontale pentru plantare. Abordarea cea mai greşită în această situaţie este nivelarea suprafeţei parcelei cu ajutorul unui volum de sol nou, proaspăt achiziţionat.

Folosind ziduri de susţinere, puteţi, fără investiţii suplimentare, să creaţi un design original de grădină şi să îl împărţiţi vizual în zone funcţionale. Un astfel de zid va fi un ornament al grădinii şi va putea fi combinat cu stilul arhitectural al casei, cu un gard, cu o rocărie spectaculoasă sau cu o cascadă. Zidurile de susţinere nu necesită o fundaţie din beton. Ele sunt create pe un strat de piatră zdrobită cu grosimea de 20-30 cm.

Zidurile de susţinere pot fi clasificate prin diferite caracteristici – înălţime, adâncime, stabilitate, prin metoda de montaj, independent sau în legătură cu structurile adiacente. Desigur, o altă caracteristică majoră este materialul folosit pentru ridicarea zidului. Vom analiza unele dintre cele mai populare materiale şi argumentele lor pro sau contra.

Alegerea materialulului potrivit

Ideile de proiectare ale zidurilor de susţinere pot fi simple sau complexe – pot fi folosite diverse materiale pentru ziduri: bolovani, piatră, lemn, beton etc. Alegerea acestor materiale va depinde şi de volumul de lucrări care trebuie realizat pentru construcţia zidului respectiv.

Cărămida

Cărămizile sunt un material comun pentru construirea zidurilor de susţinere. Cu toate acestea, cărămizile ar trebui să fie utilizate numai atunci când peretele nu va suporta încărcături grele sau ca şi element de proiectare. Zidurile din cărămidă nu sunt o alegere potrivita pentru rezervoarele de apă sau pentru locuri cu umiditate ridicată, deoarece cărămizile nu sunt rezistente la o umiditate ridicată ce poate distruge zidăria.

Înălţimea structurii nu trebuie să depăşească un metru şi jumătate. O atenţie deosebită trebuie acordată grosimii zidului de cărămidă. În prezent, cărămizile nu sunt utilizate pe scară largă ca material de construcţie pentru zidurile de susţinere datorită costului ridicat şi durabilităţii reduse.

Piatra naturală

Piatra naturală este unul dintre cele mai populare materiale pentru construirea zidurilor de susţinere. Piatra naturală este foarte eficientă, robustă şi durabilă, dar este şi un material scump. Există mai multe tipuri de pietre care sunt folosite pentru construcţii – calcar, gresie, granit, ardezie, bolovani sau pietricele fluviale. Alegerea oferită de natură este foarte bogată, dar este mai bine să căutaţi piatră naturală tipică pentru zonă.

Atunci când construiţi ziduri de susţinere din piatră naturală, puteţi utiliza zidărie uscată sau ciment. Zidăria uscată înseamnă că, în loc să se utilizeze ciment, orificiile sunt umplute cu sol în care sunt plantate diferite plante. Zidurile de susţinere din bolovani este varianta care are o mare atracţie vizuală, în plus faţă de funcţionalitate şi durabilitate.

Betonul

Betonul este probabil cel mai popular şi mai fiabil material pentru construcţia zidurilor de susţinere. Cu un calcul şi o întărire adecvată, designul monolit va rezista oricăror sarcini. Permite construcţia unor forme mai complexe, cum ar fi semicercurile, dar principalul dezavantaj al zidurilor de susţinere din beton este nevoia de a fi finisate.

Construcţiile din beton necesită decorarea cu piatră decorativă, gresie, ţiglă sau alte materiale, deoarece zidurile din beton nu sunt deloc prezentabile. Atunci când se utilizează beton, proprietarii de locuinţe pot opta pentru blocuri de beton prefabricate, care sunt special concepute pentru construcţia zidurilor de susţinere.

BCA

Blocurile BCA sunt un alt material rentabil care este folosit pe scară largă ca şi material pentru zidurile de susţinere. Acestea sunt fabricate din ciment şi diverse tipuri de agregate, iar costul scăzut, durabilitatea şi greutatea redusă le fac o opţiune populară pentru proprietarii de case.

Lemnul

Lemnul este un alt material care poate fi utilizat pentru construirea unui zid de susţinere. Aceasta este o opţiune atractivă pentru mulţi proprietari care lucrează cu un buget redus sau preferă un proiect în regim propriu.

Orice persoană se va descurca cu o astfel de lucrare, mai ales dacă are unul sau doi asistenţi. Ceea ce este important să ştiţi despre zidurile de susţinere din lemn este că materialul necesită o prelucrare adecvată, iar buştenii sau scândurile ar trebui tratate şi impregnate cu compuşi speciali care împiedică deteriorarea lor şi îmbunătăţesc rezistenţa şi durabilitatea lor.

Zidurile de susţinere din lemn sunt suficient de rezistente şi decorative. Ele pot fi făcute dintr-o bârnă sau buşteni care au fost tăiaţi la dimensiunile dorite, aşezaţi pe orizontală sau îngropaţi vertical în pământ. De asemenea, pot fi realizate din bambus, diverse îngrădituri sau pur şi simplu trunchiuri de copac a căror coroană a fost tăiată.

Capetele acestora, în special cele ce sunt îngropate în pământ vor trebui tratate cu ulei de motor fierbinte, creozot, gudron sau bitum. După aceasta, structurile de susţinere din lemn vor servi în mod fiabil timp de mulţi ani.

Gabionul

În ultima vreme, zidurile de susţinere din gabioane au devenit deosebit de populare. Gabionele sunt module cu formă rectangulară de diferite dimensiuni. Umplute cu pietre de râu sau din cariera de piatră, containerele sunt aliniate ca o reţea.

Construcţia unui perete de susţinere tip gabion este foarte uşoară, iar dacă peretele este mic, nu veţi avea nevoie de fundaţie. Gabioanele sunt eficiente şi ecologice, iar în ceea ce priveşte aspectul, proprietarii de case pot umple containerele cu tot ce aleg – de la pietre, pietricele şi bolovani până la orice alt material.

Arta şi creativitatea în proiectarea zidurilor de susţinere

Indiferent dacă acestea sunt mici sau mari, din lemn sau din beton, astfel de ziduri pot fi văzute în multe locuri. Arhitecţii peisagişti moderni creează un design uimitor, folosind materiale de înaltă calitate şi stiluri diferite, deci de cele mai multe ori un perete de susţinere devine punctul focal al designului peisagistic respectiv.

Există exemple minunate de grădinărit creativ care îmbină ingineria cu elemente naturale şi oferă soluţii şi viziuni inovatoare .

Atunci când locuinţa se află în zone cu teren dificil, este esenţial să se întărească versanţii. Zidurile de susţinere sunt alegerea evidentă pentru astfel de parcele înclinate şi vă permit să eliminaţi problema eroziunii solului.

În plus, acestea sunt elemente fundamentale în designul peisagistic şi permit arhitecţilor peisagişti să facă tot ce poate fi mai frumos într-o grădină cu diferenţe mari de nivel. De exemplu: minunatele paturi de flori care sunt amplasate pe nivelele superioare ale terenului arată de-a dreptul spectaculos.

În timp ce dealurile şi movilele pot fi caracteristici atractive în sine, ele tind de asemenea să consume un spaţiu preţios şi să se dovedească dificile în peisaj. Creând terase cu ajutorul pereţilor de susţinere, puteţi adăuga spaţiu funcţional suplimentar în curtea dvs., care poate fi apoi folosit pentru plantare. Terasarea creează, de asemenea, o faţadă impunătoare şi atractivă pentru curtea dvs., care poate fi utilizată pentru a accentua caracteristicile sale.

Pereţii de susţinere se pot dovedi a fi structuri îndrăzneţe şi atractive în funcţie de înălţimea lor şi de materialul utilizat. Contrastul unei structuri de beton sau de piatră alături de un peisaj natural poate face minuni pentru un peisaj. Cu o mare varietate de materiale, peretele dvs. de susţinere se poate integra în mod natural cu alte caracteristici din curtea sau grădina dvs. pentru un rezultat final excelent.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol