Tendințele anului 2017 în amenajările interioare: culori, materiale, accesorii

Tendinţele din domeniile vizuale tind să contureze nevoile societăţii, încercând să compenseze anumite lipsuri. Anul 2017 se manifestă, cu precădere, printr-o dorinţă de întoarcere la autentic, la uman, întrucât simţim nevoia de contracarare a avalanşei de artificial prin elemente naturale, pure, elementare, simple şi fireşti. Şi cu toate acestea, tendinţa amenajărilor interioare şi exterioare pentru anul acesta se înscriu în stilul atât de ofertant al lumii fantasy. Trendul se manifestă printr-o reactualizare a stilului art-deco din anii ’70, împletind simplitatea formelor acestei perioade cu preocuparea clară pentru detalii, atenţia îndreptându-se, în special, spre fineţea îmbinărilor şi asocierilor de culori şi finisaje.

An de an producătorii aduc în prim plan anumite nuanțe și combinații de culori pentru a încuraja folosirea acestora, dar și pentru a inspira și a da indicii despre starea emoțională a oamenilor, întrucât culoarea este sinonimă cu emoţia. Mai mult, cunoscând culorile anului vom înțelege omniprezenţa lor, dar şi modalitatea optimă de a alege cu adevărat ceea ce ne place, nu ceea suntem influențaţi să alegem. Este absolut firesc ca pentru fiecare dintre noi să existe o anumită culoare care să ne trezească amintiri dragi sau să aibă o strânsă legătură cu momentele fericite din viaţa noastră. Drept urmare, este absolut firesc ca pentru fiecare dintre noi să existe o culoare la modă foarte personală. Acea culoare va fi mereu în tendinţele proprii, nu ne vom plictisi de ea şi nu vom simți nevoia imperioasă de a o schimba an de an.

Renumitul Institut Pantone, care a reușit să reunească și să ofere un stardard în materie de culori prin paletarele sale încă din anii ’60 în SUA, iar de atunci și până acum a reușit să se impună pe plan mondial ca unul dintre cele mai importante sisteme standardizate de culori, a selectat ca și culoare a anului 2017 nuanța de verde denumită „Greenery”, combinată cu nuanțe de la gri antracit la mov, cărămiziu și verde neon. Descrisă ca „o nuanţă proaspătă şi vioaie de galben-verde ce evocă primele zile de primăvară”, Greenery este o aluzie la nevoia de natură, de timp petrecut în aer liber.

Prin simpla alegere a acestei culori înţelegem că anul acesta accentul se va pune pe prospețime şi inducerea unei stări de calm și de bine, întrucât această nuanță reprezintă simbolul primăverii, simbolul unui nou început.

Mai denotă faptul că avem nevoie de refugiu într-un mediu curat, de evadare în natură, de dorința nebună de libertate de o respiraţie adâncă și vindecătoare, de sentimentul conexiunii autentice cu natura și cu oamenii din jurul nostru, de o pauză binemeritată de la agresiunile politico-economice și de la stresul cauzat de tehnologie și multitudinea de informații din media.

Un alt motiv care se conturează este acela că oamenii doresc o altfel de viaţă, doresc să schimbe sisteme, să lupte împreună, indiferent de țară și religie, pentru binele planetei, de unde și manifestarea acestei „rebeliuni” prin culori tari, de tip neon.

Anul 2017 va fi marcat de o întoarcere la simțurile noastre.

Mai mult ca oricând, vom dori să experimentăm în spaţiul de locuit toate sentimentele care ne cuprind. Suprafețele tactile vor evoca descoperiri haptice. Simțurile noastre vor determina din nou esența căminului – confortul și comoditatea unui cuib cald în care putem reduce ritmul stilului nostru de viață, ne putem reîncărca și reorienta.

Iată, aşadar, care sunt cele mai importante tendinţe ale acestui an, dar şi câteva detalii despre cele mai interesante moduri în care le puteţi folosi:

1. Culori

Tonurile de albastru specifice stilului mari­năresc sau cernelei ţin de domeniul trecutului, pentru că verdele închis va fi vedeta , must have-ul acestui sezo­n în designul interior. Când alegeţi canapeaua, fotoliile sau textilele decorative (draperii, perne, cuvertu­ri) luaţi în considerare cea mai modernă culoare şi optaţi pentru nişte piese în tonuri de verde închis. Alături de Greenery, printre tendinţele cromatice ale anului 2017 îşi vor face loc nuanţele mai închise de verde: kaki sau verde-oliv, asociate în amenajările de interior cu nuanţe de roşu-cărămiziu, maro-brun sau gri-cărbune, toate nuanţe naturale, menite a exprima frumuseţea şi autenticitatea materialelor existente în natură. Folosirea nuanţelor de verde în designul interior creează un sentiment de pace şi echilibru.

O paletă cromatică bazată pe verde va emana senzaţia de conectare la natură, la firesc, emoţie absolut necesară mai ales în mediul urban. Culorile pământului vor deveni din ce în ce mai populare în 2017: roz pudră, teracotă, nisip, ocru, scorțișoară, ruginiu, verde-oliv. Acestea oferă o modalitate excelentă de a introduce culori subtile în scheme mutate, astfel încât acestea să funcţioneze la parametrii maximi în casele minimaliste, de inspiraţie scandinavă, în care nuanțele mai luminoase se pot strecura cu uşurinţă. Ambele încălzesc și calmează atmosfera, arătând minunat ca o compensaţie a neutrelor.

În 2017, oamenii vor avea o abordare mai conștiincioasă față de consumerism, preferând mai multe soluții de calitate și materiale naturale. Plantele reprezintă elementul decorativ imperios necesar, inspirând paleta de culori pentru vopseaua pereţilor, alături de ocru, ruginiu şi burgundy. Nuanțele profunde vor fi și mai populare în 2017 . Tealul, rozul prăfuit, albastrul și portocaliul ars sunt unele dintre nuanțele care vor fi văzute din ce în ce mai des. Combinate cu textile de pluș bogate, precum catifea și asociate cu verde și metale calde, acestea creează o ambianță sofisticată de lux, care provoacă simțurile. Culoarea este îndrăzneață și senzuală, cu nuanțe de verde și prună, care sunt hiturile acestui an, dar și cu maroniu, corai, terracotă și roz.

2. Materiale

Pluta revine vertiginos în amenajările interioare și în designul mobilei, devenind un material care poate conferi eleganță unui spațiu, mai ales în structura unor piese de mobilier, cum ar fi măsuţele de cafea – în care poate apărea combinat cu piatra, sau în scaunele de bar și taburete.

Materialele calde , precum gresia teracotă, le vor înlocui pe cele în tonuri reci și pe cele care, în anul 2016, erau denumite „simply white”. Astfel, dalele de gresie și faianță în culoarea și textura teracotei vor avea un finisaj mat natural și vor putea fi utilizate cu precădere în băi sau la placarea șemi­neelor, ceea ce va imprima o notă caldă atmosferei.

În acest an, designul interior invită natura în interioare , fie prin imprimeuri şi ţesături, fie prin plante şi materiale naturale. Tapetul rămâne foarte la modă, aducând farmecul palmierilor şi al frunzele tropicale în interior … deci, tot verde, tot plante. Ţesăturile, de asemenea, explorează nuanţele existente în natură. Finisajele cu aspect de lemn sau piatră naturală redau acum cu fidelitate, mulţumită noilor tehnici de fabricare, texturile existente în natură. Plăcile ceramice e musai să integreze încrustaţii fine inspirate de aspectul ardeziei, iar tonurile gri să redea componenţa metalică a rocilor. Am ajuns să petrecem atât de mult timp în mediul online încât avem nevoie de o implicare mai profundă a tuturor simţurilor. De aceea, designerii mizează din ce în ce mai mult pe tactilitatea produselor, pe o conectare deplină a utilizatorilor cu textura acestora.

Materiale preţioase la atingere, precum catifeaua , rămân în tendinţele de design interior şi în acest an. Piatra naturală devine un material extrem de potrivit pentru cei care doresc un spaţiu amenajat în cele mai noi tendinţe. În plus, este evident că nu doar moda contează aici, ci imensa varietate şi disponibilitate la combinaţii inedite pe care le oferă piatra naturală.

Tendinţele anului 2017 vin să dovedească încă o dată, dacă mai era necesar, că piatra naturală reprezintă o soluţie la îndemână, indiferent de fluctuaţiile curentelor în designul ambienal. Stilul „fantasy” presupune o cale larg deschisă creativităţii. Jocurile de finisaje, de la plăci lucioase montate alături de plăci periate sau mate, mozaicuri scapitate sau antichizate lângă produse lucioase, chituri de culori diferite şi îndrăzneţe, vor pune stăpânire pe tendinţele de anul acesta.

Piatra scapitată reprezintă soluţia ideală pentru placări verticale, atât la interior şi exterior.

La interior, piatra scapitată se utilizează pentru decorarea livingului, bucătăriei, şemineului, barului sau dormitorului. Se pot placa pereţi întregi sau doar anumite porţiuni, conferind suprafeţelor respective un aspect deosebit şi unic. Ar fi de preferat, însă, combinarea unui singur material, cu diferite dimensiuni şi finisaje, decât mixarea a două-trei materiale într-un singur spaţiu. Simplitatea placărilor îşi are rolul ei, pentru ca fundalul creat să fie unul cât mai neutru, care a lăsa loc mobilierului şi altor elemente de decor să se exprime liber. Piatra naturală va fi în anul 2017 fundalul care va susţine compoziţiile ambientale cu tentă fantasy.

Modul în care placările verticale şi orizontale cu piatră naturală se vor armoniza cu mobilierul, cu distanţele, cu geometria ansamblului va marca reuşita amenajării. Lemnul va fi folosit pe scară largă , contrabalansat de materiale precum marmura și plexiglasul. Anii ’90 revin în forţă prin elemente precum catifeaua, formele geometrice și tartanul. Spre deosebire de finisajele perfecte, metalicele super-strălucitoare vor deveni obiecte de lux. Luaţi în considerare cărămizile expuse , utilizarea finisajelor de ciment și a finisajelor de gips, mixarea metalelor cu materiale naturale brute, cum ar fi plută, lemn și lut. Această estetică fixă combină elemente relaxate cu un indiciu către industrie. 2017 se transformă treptat într-un an plin de contradicții în privinţa modelelor, texturi și culori. Piesele de mobilier geometrice, în auriu și negru, accesoriile din alamă și metale lustruite, texturile țesăturilor, plușul, lenjeria pe bază de bumbac organic, sunt doar câteva din elementele definitorii pentru acest an.

3. Mobilier

Paturile și băncuţele de interior își vor schimba radical look-ul în 2017, tăbliile tapițate înlocuind ramele din lemn , iar eleganța dormitorului va fi asigurată prin alegerea unei astfel de tăblii în culori neutre, sau a uneia din catifea cu mici ornamente de formă sferică. Agitația vieții de zi cu zi ne duce din ce în ce mai des spre dorința de a a avea în propria locuință un spațiu liniștit, în care să ne „rupem” de tehnologie, de telefoanele mobile sau de privitul la televizor. Designul unui asemenea spațiu va include un mobilier relaxant (canapele adânci, cu saltele moi) și materiale decora­tive (perne de podea, covoare moi din lână sau tricot) fluide, care să inducă senzația de relaxare și liniște.

Unele piese de mobilier, fie ele de bucătării, living sau dormitor, pot căpăta tonul cuarțului tăiat brut, a metalului și reflexelor metalice folosite în designul de bijuterii. De exemplu, puteţi pune în valoare o canapea gri prin vopsirea peretelui care o adăposteşte într-o nuanţă de verde-oliv. Sau un fotoliu tapiţat în catifea verde închis se conturează plăcut pe un perete vopsit într-un verde cu un ton mai deschis. Versiunea cu tapiţerie din catifea a canapelei îi oferă un aspect somptuos şi elegant, ce invită la relaxare deplină.

Mobilierul de bucătărie trebuie să fie o propunere eclectică , ce îmbină stilul industrial şi influenţele rustice. Suprafeţele învechite sunt puse în valoare de inserţiile de materiale contemporane, oferind o compoziţie plină de atitudine.

Mobilierul modular nu este o tendinţă nouă , însă este din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre, ca urmare a spaţiilor deseori limitate şi a stilului de viaţă în permanentă schimbare. Graţie noilor tehnologii, o încăpere poate fi ajustată cu uşurinţă şi rapiditate. Opţiunea inovatoare de a modifica înălţimea şi dimensiunile pieselor de mobilier le face să devină minimaliste, informale şi extra-confortabile, prin simpla repoziţionare a modulelor şi pernelor.

Casele cu cuibușoare de relaxare vor deveni mai populare, pe măsură ce oamenii vor reacționa la viața din ce în ce mai tehnologică. Se vor urmări mobilierul și materialele relaxante, de la canapelele adânci, la love-seats supradimensionate, de la piei de oaie islandeză, la covoarele de lână tricotate și la perne de pardoseală. Și totul în virtutea fugii de realitate, a escapismului. Designerii vor crea medii și produse cu un accent puternic pe calitatea experienței utilizatorului, un fel de „design experimental”, artistic, poetic și memorabil. Dispozitivele de iluminat cu mișcări ușoare, tapiseriile cu LED-uri, care vin cu atingeri umane, și spațiile atmosferice, care intră în emoția publicului, vor fi pulsul designului în 2017.

4. Decoraţiuni

Inspiraţia din bijuterii va fi la înălţime în 2017. Ne putem lua adio de la elementele decorative în nuan­țe de roz și albastru, dar putem spune un călduros bun-venit tonurilor specifice bijuteriilor, inspirate de metale, spațiu, stele, cosmos și nori. Trendul DIY începe să se estompeze, fiind preţuite mai degrabă meşteşugurile tradiţionale, care solicită un grad ridicat de măiestrie şi cunoaştere a materialelor şi tehnicilor, imprimând obiectelor valoare şi unicitate. Atmosfera retro se resimte nu doar în colecţiile de mobilier, ci şi în alte soluţii de design: decoraţiuni, corpuri de iluminat, obiecte sanitare, finisaje. Aparentele imperfecţiuni ale tehnicilor manuale sunt redate prin noile tehnici de fabricare, creându-se un efect decorativ deosebit.

Accentele metalice, îndrăgite deja de ceva vreme, vor fi tot mai mult explorate anul acesta de designerii de interior.

Culorile metalice sunt potrivite ca accente în amenajările de interior: tonuri de cupru, bronz, auriu şi argintiu sunt aplicate în moduri din ce în ce mai diverse, devenind surse de încântare vizuală. Unii specialişti au estimat chiar o revigorare a culorii alb mat în domeniul obiectelor decorative, ceea ce este oarecum justificabil, din moment ce în sfera creaţiilor artistice fantasy şi S.F. albul a fost mai mereu nelipsit.

Accesoriile vor fi de lux și artizanale, cu influențe nord-africane și indiene, dar cu o notă personală care implică călătorii în locuri îndepărtate. Piesele artizanale din ceramică reprezintă o bună modalitate de a iniția o nouă colecție sau de a completa una deja începută. Piesele unice pot fi prezentate individual sau în grupuri de câte trei sau mai multe pe rafturile bibliotecii, ale unui bufet sau pe birou, în funcție de dimensiune. De asemenea, reprezintă idei excelente de cadouri. Ne putem aștepta la influențe Art Deco cu indicii de glamour de Hollywood, care vor crea o vibrație sofisticată Boho-Chic.

În acest an oamenii ar trebui să-și urmeze inima și să creeze camere pline de intimitate și de înțeles. Alegerea elementelor originale pe care le iubiți și care vă trezesc amintiri este o modalitate minunată de a vă asigura că zâmbiți de fiecare dată când veniți acasă. 2017 este un an al îndrăznelii. Fiți îndrăzneți și aduceți elemente curajoase în propriul  cămin, sau lăsați-vă păgubași! Bucurați-vă de spațiile de locuit minimaliste, cu câteva piese declarative. Fie că este vorba de printuri geometrice mari, plăci de tapiserie sau elemente botanice … nu toate în același loc, dar toate îndrăznețe.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol