Piscinele naturale – frumusețea naturii și un stil de viață eco

Căldura verii ne îndeamnă să ne răcorim în piscină. Iar luna iulie este perfectă pentru a ne bucura de soare și de înot. Ne dorim cu toții o piele sănătoasă și frumoasă, iar de multe ori mediul în care trăim nu ne oferă cele mai bune condiții. Racorirea în piscină este o încântare atunci când sunteți mai aproape de natură.

Piscinele naturale folosesc o combinație de plante și nisip filtrant pentru a păstra apa curată și lipsită de chimicale. Acest tip de piscine au fost dezvoltate în Austria și Gemania în anii ’80 și de atunci au câștigat în popularitate. Pot avea design diferit, plin de originalitate. Unele au poduri mici naturale, altele pur și simplu arată ca piscinele standard însă au caracteristicile naturale de mai sus.

Indiferent ce efecte încercați să obțineți, principiile de funcționare rămân aceleași pentru piscinele naturale și cele tradiționale. Diferența principală este că piscinele naturale sunt mai prietenoase cu tenul și părul dumneavoastră, datorită lipsei chimicalelor.

Cum funcționează?

Piscinele naturale se bazează pe o construcție de plante și pietriș pe fundul apei, cu rol de filtrare în zonă numită și „zona de regenerare”. Această grădină acvatică are o varietate de plante, prin urmare e necesar să știți ce plante se potrivesc acestei amenajări. Apelați la un specialist în piscine și un peisagist care știu să vă creeze micul ecosistem care curață și vă purifică piscina.

Dimensiunea și adâncimea zonei de regenerare sunt legate de volumul de apă care trebuie curățată. Zona cu plante trebuie să fie mai mică decât zona de apă pentru înotat. Apa filtrată de plante va curge lent către zona de înot. Un filtru special va îndepărta resturile mari de plante care ajung pe suprafața apei în zona în care veți înota.  O sită fină va reține impurități și resturi mici de plante pentru ca apa să circule firesc, în ciclul ei biologic.

Echipamentele suplimentare, cum ar fi filtrele de lumină UV și filtrele care utilizează nisip pentru a îndepărta fosforul, ajută la menținerea echilibrului într-un sistem natural de piscină.

Cât spațiu aveți nevoie?

Piscinele naturale pot fi destul de mici pentru o curte din oraș sau pentru o locuința din mediul rural. Raportul dintre zonele de regenerare și înot poate varia, de asemenea, în funcție de spațiul disponibil. De exemplu, un bazin dreptunghiular poate fi proiectat ca zona de înot, cu aparatul de circulație a apei condus subteran în zona de regenerare.

În configurația cea mai comună, zona de regenerare este direct adiacentă zonei de înot, cu marginile realizate în așa fel încât permit un anumit volum de apă să curgă peste margine. În general, dimensiunile zonelor de inot și regenerare ar trebui să fie egale pentru curățarea adecvată a apei.

Ce plante folosiți?

Plantele le puteți alege în funcție de climă și locație. Zona de regenerare se bazează pe suprafața de cultura a plantelor și pe substratul de pietriș, pentru a crea un mediu potrivit pentru bacteriile benefice.

Se folosesc trei tipuri de plante acvatice:

Plutitoare: specii înfloritoare cum ar fi lotusului, nuferii sau crinii de apă

Emergente: ocupând marginile apei din piscină; ele includ ierburi și fire de plante lungi și verzi

Submersibile: sunt înrădăcinate în substrat și ajută la oxigenarea apei

Există plante comune pentru fiecare tip. La marginea zonei de regenerare, aveți opțiunea de a continuă un aspect natural cu o susținere a zonelor umede de plante verzi. Speciile care se dezvoltă în sol umed, periodic inundat, vor funcționa cel mai bine în jurul marginilor unui bazin natural.

Costuri

Costul de construcție pe metru pătrat este același pentru piscinele naturale și piscinele tradiționale. Cu toate acestea, o piscină naturală este de obicei de două ori mai mare decât o piscină tradițională, din cauza zonei de regenerare care aproape dublează spațiul necesar.

O piscină naturală necesită o întreținere diferită în comparație cu bazinele clorurate, însă costul total este aproximativ același.

Cei care optează pentru piscine naturale spun că lipsa chimicalelor aduce beneficii minunate care nu se pot regăsi niciodată la o piscină simplă umplută doar cu apă și curățată cu ajutorul substanțelor chimice. Ecologiștii sunt încântați de modul în care o piscină naturală respectă mediul înconjurător, iar cei alergici la substanțe chimice nu mai au probleme la folosirea piscinei.

Întreținere și instalare

Mentenanță zilnică este similară cu cea pentru o piscină tradițională, dar accentul este pus pe îngrijirea grădinii verzi din apă. Reziduurile trebuie înlăturate periodic și plantele acvatice au și ele nevoie de tăiere. Insectele și broaștele pot trăi firesc în zona acoperită de plante, adică cea de regenerare și nu trebuie să va temeți că vor ajunge spre zona rezervată înotului.

În funcție de climă din zona dumneavoastră,  grădina acvatică  poate avea nevoie de întinerire în primăvară, prin adăugarea de noi plante.

Când vine iarna, tăiați plantele acvatice și scurgeți și conectați echipamentul mecanic pentru a preveni deteriorarea prin îngheț. Piscina în sine nu trebuie să fie drenată.

Bazinul piscinei poate fi construit în orice moment al anului, dacă vremea permite. Este tipic pentru piscine să fie construite în toamnă în vederea pregătirii unei plantații de primăvară a grădinii acvatice. Plantarea în primăvară oferă grădinii voastre acvatice o șansă de a se acomoda ciclurilor anotimpurilor.

Opțiuni de proiectare

O piscină amenajată natural poate avea cel puțîn două stiluri diferite în care să fie proiectată: natural sau arhitectural.

Piscina în stil natural este acoperită pe fund cu pietriș  și are lături înclinate. O margine treptat înclinată care duce la apă creează, de asemenea, o senzație mai asemănătoare unei aventuri din mijlocul naturii, în sălbăticie, pentru că puteți intra firesc și treptat în apă. O piscină în stil arhitectural, construită din beton turnat, cu forme geometrice simple și scări pentru intrare în apă, este de asemenea o alegere excelență.

Din punct de vedere estetic, puteți alege orice tip de piscină va doriți. Fie că e vorba de o formă arhitecturală cu linii și muchii drepte sau alegeți un aspect mai apropiat de un iaz natural.

Pardoseala exterioară

Pardoselile din lemn creează o margine frumos definită pentru o piscină naturală. Alte materiale tipice  pentru  pardoseală, cum ar fi pavelele de travertin sau betonul agregat expus, pot crea, de asemenea, o suprafață numai bună pentru scaunele și mesele așezate lângă piscină

Pardoseala piscinei poate ocupa zona aflată între zonele de înot și regenerare ca o modalitate simplă de  a separa grădina acvatică și zona de înot. Unii ar putea prefera să aibă zona cu plante chiar lângă zona de înot pentru a crea un iaz în stil natural și sălbatic.

În cele din urmă, materialele și forma geometrică determină stilul piscinei dumneavoastră. Vă recomandăm să apelați la un arhitect peisagist talentat, care să poată încorpora o piscină naturală într-un plan de design complex, adecvat spațiului de care dispuneți în curtea dumneavoastră. O grădină cu plante de apă și implicit o piscină naturală au nevoie de întreținere continuă pe tot parcursul anului.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol