De cât spaţiu aveţi de fapt nevoie pentru blatul de bucătărie?

Știri de ultimă oră: nu este nevoie să renunţaţi la achiziţia de noi aparate, dispozitive sau ustensile de bucătărie şi nici la etalarea lor, ci doar să vă optimizaţi spaţiul de gătit. Ei bine, mai exact, ceea ce dorim noi să lămurim în articolul de faţă, este prioritatea (încă ignorată de multe ori) pe care trebuie să o acordaţi celui mai important “instrument”: spațiul pentru blatul de bucătărie.

Este aproape ridicol faptul că avem atât de multă grijă în organizarea spaţiului de lucru de la birou, de exemplu, unde practic nu se află nimic “periculos” (nu mai folosim nici măcar o foarfecă în zilele noastre), şi totuși nu ne străduim nici pe jumătate să ne configurăm la parametri optimi bucătăria, mediu în care există cuțite ascuțite, ulei încins, apă opărită și podele alunecoase. Iar orice activitate desfăşurată într-o bucătărie se rezumă la folosirea blatului.

Cu alte cuvinte, nu puteţi îndepărta dintr-o mişcare obiectele de pe blat și, gata, să pregătiţi o masă cu șapte feluri de mâncare. Din fericire, specialiştii au găsit o serie de soluţii magice prin care ne ajută să stabilim cu exactitate spațiul ideal pentru suprafaţa de lucru din bucătărie şi pe care au ţinut cu tot dinadinsul să ni le împărtăşească.

Regula 3 × 4

Cea mai importantă regulă este cea care ar trebui să se aplice în toate bucătăriile: să existe trei blaturi separate , de circa 120 cm (adică 4 picioare) fiecare, de unde şi “regula 3 x 4”. Invariabil, gătitul se desfăşoară în trei etape diferite: preparare, coacere și curăţare. Dacă faceţi, să zicem, nişte fursecuri, întâi amestecaţi aluatul, apoi puneţi prăjiturelele pe tavă pentru a le coace, după care debarasaţi blatul de grămada de vase murdare.

Dacă nu aveți cel de-al treilea blat pe care să adunaţi vasele murdare, le veţi pune bineînţeles direct în chiuvetă. Da, dar asta înseamnă că nu veţi putea utiliza chiuveta pentru orice altceva veţi avea de făcut, și iată cum întreaga “bucătăreală” parcă se duce de râpă. În vreme ce, trei blaturi separate, câte unul “dedicat” fiecărei faze a procesului de gătire, înseamnă că nu veţi fi nevoiţi să aşezaţi fursecuţele pe suprafaţa pe care tocmai aţi tăiat un pui crud, iar bolurile murdare în care aţi amestecat aluatul nu se vor întrepătrunde cu legumele proaspăt tăiate.

Bucătăria voastră va fi astfel mai eficientă în toate etapele gătitului, oferindu-vă suficient spațiu pentru toate ustensilele şi dispozitivele specifice fiecărei reţete. Mai mare nu înseamnă, însă, neapărat mai bine. Specialiştii ne asigură că un blat de 120 cm, adică aproximativ un braţ şi ceva, este mărimea ideală, destul de confortabilă pentru un adult care stă în picioare şi este poziționat în centru. Înălţimea blatului depinde de amenajarea fiecărei bucătării în parte, dar ideal ar fi să rămâneţi la o valoare de 60 cm.

Cheia este să vă amintiți că, în general, nu veţi folosi toate părţile (sau anumite părţi) de pe blat şi deci nu este nevoie să fie mai lungi de mărimea recomandată. Deci, ce faceţi cu blatul foarte înalt şi lung din granit pe care tocmai aţi cheltuit o avere pentru a-l remodela? Folosiţi doar jumătatea care se află mai aproape de aragaz. Pe lângă faptul că oferă un confort sporit, acest aspect înseamnă că cel puțin încă o suprafaţă, atât de necesară, vă va fi întotdeauna la îndemână.

Universul de şase paşi

NU contează dacă blaturile voastre formează un „L”, un „U” sau sunt prevăzute în linii paralele, ci mai degrabă distanţa de deplasare de la o “staţie” la alta. În mod ideal, atunci când gătiţi, întregul univers de “master chef” ar trebui să umple un cerc nu mai mare, dar nici mai mic, de șase pași în diametru. Dacă trebuie să faceţi doar doi sau trei paşi pentru a ajunge de la un blat la altul, vă va încetini ritmul de lucru şi vă va vârî în multe buclucuri obositoare şi inutile.

Dacă este posibil, blaturile trebuie să fie aranjate astfel încât ingredientele și instrumentele de care aveți nevoie cel mai des să fie aproape unele de altele. Dacă vă place să pregătiţi în mod special produse de panificaţie sau patiserie, veți fi bucuros să aveţi dulapul cu făinoase și zaharuri în imediata vecinătate a blatului de mixare a ingredientelor și de cel cu boluri, tigăi şi tăvi. Sau poate centrul universului vostru de gătit este aproape întotdeauna un blat cu un tocător pe el. Indiferent de situaţie, lucrurile pe care le utilizați în mod frecvent trebuie să vă fie cât mai la îndemână şi accesibile.

Când aveţi prea puțin (sau prea mult) spațiu

Dacă locuiți într-un oraș mare şi aglomerat, unde de obicei apartamentele sunt mici şi adunate, o bucătărie cu trei blaturi de 120 cm fiecare pot fi chiar un lux. Deci, va trebui să vă descurcaţi cu ceea ce aveţi.

Soluţiile creative pot include găsirea unui tocător de dimensiuni ceva mai mari, care se va potrivi deasupra chiuvetei sau pe picurător, sau puteţi fixa o scândură de 60 pe 120 cm pe un hol aflat în apropierea bucătăriei. Puteţi chiar să vă achiziţionaţi o chiuvetă cu două cuve şi un picurător, pentru un spaţiu suplimentar de desfăşurare. Nu este chiar ceea ce ar trebui să fie şi nici pe departe situaţia ideală, dar cel puţin vă va face corvoada gătitului mult mai suportabilă.

Pe de altă parte, dacă aveţi norocul unei bucătării prea spaţioase, poate că blaturile sunt aşezate la distanţe prea mari unele de altele ceea ce le va face greu de utilizat. În acest caz, un blat temporar este răspunsul. Luaţi un cărucior de bucătărie ceva mai înalt, aşezaţi pe el un tocător-bloc de măcelarie, și puneți-l în apropierea spațiului de lucru. Gata! Aveți un blat funcțional și frumos aspectat.

Fie că preparaţi cina într-o bucătărie de dimensiuni reduse sau într-una de proporţii care întrec cu mult limita normală, cea mai importantă parte a oricărei reteţe este de a vă asigura că aveți suficient spațiu pentru a găti în condiții avantajoase şi de siguranță.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol