Cum să alegeți cele mai bune materiale pentru pavaje și pardoseli exterioare

În timp ce peluzele au locul și rolul lor bine definite, cel puțin o parte din suprafața grădinii necesită un pavaj sau o pardoseală din materiale dure, pentru a face mult mai simplă și ușoară deplasarea, și crearea unor zone de relaxare și de luat masa în aer liber. În grădinile mai mici, fiecare centimetru al spațiului este valoros, mai ales dacă sunteți adepții distracției în afara casei. O suprafață dură este esențială pentru acest lucru. Atunci când alegeți materialele pentru suprafețe dure, amintiți-vă regula de aur: simplitatea este cheia. Un amestec de prea multe materiale pe ”podeaua” unei grădini (sau de oriunde altundeva) doar arată confuz, în special în grădinile de dimensiuni reduse.

Un bun punct de plecare în selecția materialelor pentru suprafața curții este acela de a ține cont de pereții exteriori ai casei și de structurile limitelor sau granițelor, precum și de alte materiale deja utilizate în grădină. De exemplu, în cazul în care grădina este înconjurată de ziduri de beton, ați putea folosi dale din beton cu o textură puțin diferită de cea a pavajului. Sau, ați putea folosi inserții de lemn într-o nouă zonă cu beton turnat, pentru a o conecta la o punte din lemn.

Nu uitați că suprafața grădinii nu este întotdeauna la același nivel, așa că, în cazul în care traficul de persoane este extrem de frecvent, acest lucru va cântări și mai mult în alegerea unui anumit tip de materiale pe care le utilizați pentru zonele ”călcate”. În consecință, iată câteva exemple de materiale și modele de pavaje ideale pentru grădina dvs., dar și avantajele și dezavantajele cu care vin:

Pavaje jucăușe

Erau la mare căutare în Roma antică, au avut un moment de declin și au revenit în forță în anii ’50 (1950). Au rămas la acest statut până în prezent, când pavajele cu pietre de diferite forme și modele, așezate ca într-un joc puzzle, fac obiectul amenajării celor mai multe curți și grădini. Dimensionate neregulat și aranjate așișderea, pietrele de pavaj sunt fie fixate pe ”uscat”, adică fără niciun fel de element de legătură, fie cu mortar pe majoritatea suprafețelor plane și solide, pentru a crea o ”podea” organică extrem de interesantă în grădini. Formele curbate sunt un contrapunct perfect pentru geometria rectilinie a numeroaselor grădini urbane. Pavajele neregulate se potrivesc de minune stilurilor contemporan, mediteranean, celor de coastă sau altor tipuri de grădini neoficiale.

Pro: Acest tip de pavaj oferă un aspect unic, întrucât forma și culoarea diferă de la o placă la alta. Liniile curbe sunt mai blânde decât pavelele obișnuite.

Contra: Veți avea nevoie de un meșter calificat pentru a îmbina aceste pavele total lipsite de simetrie și uniformitate, iar piatra naturală poate fi costisitoare.

Travertinul

Dacă aveți de gând să mergeți pe piatră naturală, atunci travertinul este unul dintre cele mai bune materiale de pavaj pe care îl puteți utiliza în jurul unei piscine. Acest lucru se datorează suprafeței sale poroase – acesta va absorbi apa rapid, astfel încât suprafața este practic antiderapantă. De asemenea, pavelele de travertin nu se încălzesc la fel ca alte materiale de pavaj, cum ar fi cărămida și betonul.

Pro: Travertinul este incredibil de rezistent în timp și este disponibil într-o gamă largă de culori și modele, cu tonuri calde, care funcționează bine asociate cu orice fel de grădini. Sunt antiderapante, indiferent dacă sunt netede sau texturate, și se vor potrivi și cu grădinile contemporane și cu cele în stil european.

Contra: La fel ca și în cazul de mai sus, piatra naturală poate fi costisitoare fiind poroasă, deci au nevoie de etanșeizare, iar suprafața poate fi dură dacă aveți chef să traversați grădina desculți. Veți avea nevoie, de asemenea, de un servicii profesioniste întrucât nu sunt foarte simplu de montat.

Piatra reconstituită

Făcută din beton amestecat cu agregate din piatră, piatra reconstituită este o modalitate foarte bună de a obține aspectul de piatră naturală, fără un preț prea mare. Aceasta funcționează foarte bine montată într-un model de piatră tradițională.

Pro: Este mai ieftină decât piatra naturală și este disponibilă într-o gamă largă de culori, grosimi și texturi.

Contra: Pavelele din piatră reconstituită își pot estompa în timp aspectul (deși tocmai aspectul erodat este adesea văzut ca un plus), devenind parcă marcate sau amprentate.

Bazaltul (Bluestone)

Tonurile de gri ale pietrei bluestone, sau bazaltul, completează într-un mod foarte atractiv peluzele verzi și grădinile. Simplitatea clasică a pavajului cu bazalt se potrivește cu majoritatea tipurilor de grădini. De asemenea, dacă veți folosi pavele din rocă bazaltică de tip vulcanic, care prezintă mari concentrații de fier sau cupru, puteți să aveți surpriza plăcută ca în timp aceste pavele să își schimbe nuanța, datorită procesului de oxidare.

Pro: Bazaltul are o culoare atractivă și vine într-o gamă largă de dimensiuni și forme. Pavelele pot fi tăiate după propriile dorințe și nevoi, putând alege dintr-o varietate de finisaje de suprafață. Sunt dense și rezistente, puternice, rezistente la alunecare, cu pretenții reduse de întreținere și nu se estompează în timp.

Contra: Aceasta este o opțiune destul de costisitoare, întrucât piatra poate proveni din cariere de peste hotare și, bineînțeles veți avea nevoie de un meșter calificat pentru montaj.

Betonul

Atunci când acoperiți suprafețe mari, cu un nivel ridicat de trafic de vehicule, cum ar fi un drum de acces, betonul este de multe ori cea mai bună soluție de pavaj. Pentru a vă demonstra versatilitatea betonului, aflați că acesta poate fi folosit atât pentru a ”îmbrăca” o casă, cât și pentru alei cu forme neregulate sau drumuri de acces, într-un amestec de diferite culori și finisaje. Pavelele din beton sunt realizate dintr-o combinație a două ingrediente: ciment și agregate. Pentru a crea culoarea dorită se adaugă acestui amestec pigmenți de culoare. Acestea sunt făcute în așa fel încât să reziste foarte bine la condițiile de exterior și la zonele cu trafic intens. Se recomandă folosirea unor materiale de etanșare de culoare pentru pavelele din beton, astfel încât să se păstreze culoarea pentru mai mult timp. Sunt ieftine și se montează ușor însă nu excelează la partea estetică.

Pro: Există o imensă varietate de culori, texturi și finisaje disponibile pentru beton, aproape orice formă fiind posibilă. Materialul este durabil, arată foarte bine în combinație cu alte materiale, cum ar fi lemnul, teracota, piatra și cărămida, și poate fi chiar tăiat pentru a semăna cu pavelele de dimensiuni mai mari.

Contra: Îndemânarea profesională este imperios necesară pentru o lucrare de calitate, iar betonul trebuie să fie curățat în mod regulat în locurile umede.

Pietriş ul

Pietrișul și alte materiale „moi” de pavaj, cum ar fi pietricelele, prundișul, resturile de pietre și scoici, sunt ideale pentru căile secundare de acces sau pentru cele cu trafic redus. Cu toate că adaugă o textură cu aspect atractiv grădinilor, pietrișul nu trebuie să fie păstrat pentru margini. De asemenea, pentru că este zgomotos poate fi declarat un bun factor de descurajare a intrărilor prin efracție. Pentru a face pietrișul mai stabil, selectați pietre mai micuțe și evitați-le pe cele rotunjite, cu aspect de bob de mazăre. Cele mai ascuțite, neregulate sau unghiulare formează o suprafață mult mai sigură și mai fermă, și le puteți fixa mai bine folosind o rolă pentru a le comprima.Acest aspect se potrivește stilurilor de grădini neoficiale, cum ar fi cabane, case de vacanță sau cele naturale.

Pro: Traseele de pietriș se drenează foarte bine. Plantele pot fi crescute chiar în acest pavaj pentru a-i atenua aspectul, fiind o alegere ecologică bună, întrucât apa de ploaie nu se scurge ci pătrunde în el. Este, de asemenea, una dintre cele mai ieftine opțiuni de pavaj, pe care cu doar câteva abilități de bază îl puteți ”monta” chiar voi.

Contra: Potecuțele din pietriș pot căpăta în timp bălării și fel de fel de plăntuțe răsărite peste noapte, dacă nu sunt întreținute în mod corespunzător. Pietrișul este, în general, prea inegal și instabil pentru a susține câteva scaune și o masă amplasate în aer liber. Unele pietricele pot fi, de asemenea, prea ascuțite pentru a le parcurge cu picioarele goale, și pot fi cu ușurință târâte în interior.

Pardoseala profesională și potecuțele din plăci de lemn

Terasele din lemn oferă o conexiune vizuală bună caselor îmbrăcate în același material. Lemnul este, de asemenea, un excelent mod de a ascunde schimbările de nivel, iar potecile din stinghii de lemn sunt deosebit de bune pentru teren mocirlos. Terasele din lemn sunt extrem de versatile, potrivindu-se aproape oricărui stil de grădină.

Pro: O gamă largă de finisaje, culori și dimensiuni sunt disponibile, terasele de exterior putând fi construite chiar de voi cu un nivel mediu de îndemânare. Există disponibile pe piață chiar și secțiuni de lemn pentru terase gata făcute.

Contra: Lemnul trebuie să fie tratat în mod regulat pentru a-i reduce gradul de alunecare și eventuala instalare a mucegaiului, unele tipuri de lemn putând proveni din pădurile tropicale.

Compozitul

O alternativă durabilă și ecologică pentru terasele de exterior din lemn sunt pavajele din compozit. Un produs compozit este un amestec de deșeuri de lemn măcinate și sticle de plastic reciclate. Nu conține formaldehide și vine într-o gamă largă de dimensiuni, culori și finisaje. Ca și podelele de cherestea, acest tip de pavaj se potrivește oricărui tip de grădină.

Pro: Compozitul este durabil, versatil, ușor de instalat, rezistent la insecte, cum ar fi termitele, și necesită minimă întreținere. Este, de asemenea, la fel de stabil ca și lemnul.

Contra: Nu este lemn real, doar o ”sosie”, dar este mai scump decât majoritatea teraselor exterioare din lemn.

Bolovanii decorativi sau alte tipuri de pavele

Dimensiunea redusă a bolovanilor îi face ideali pentru aleile curbe, precum și pentru anumite detalii decorative din grădină. Cei mai mulți bolovani sunt realizați din beton, granit sau bazalt, ceea ce le asigură durabilitatea și duritatea. Sunt utilizați în principal în grădini mai puțin oficiale, precum cele rustice sau de cabană, dar se potrivesc și curților urbane.

Pro: Bolovanii sunt rezistenți la uzură, la alunecare, versatili și ușor de înlocuit în cazul deteriorării, atunci când sunt așezați pe nisip.

Contra: Este necesară instalarea de către un profesionist calificat, mai ales în cazul zonelor mai întinse.

Cărămida

Reciclate sau vechi, cărămizile dau caracter și căldură unui spațiu, și ”lucrează” frumos împreună cu alte materiale, cum ar fi pietrișul și betonul. Pavelele din cărămidă sunt fabricate din argilă naturală, uscată în cuptoare speciale la temperaturi ridicate. Acest proces conferă o foarte bună rezistență pavelelor din cărămidă. Acestea s-au dovedit a fi foarte durabile de-a lungul timpului. Un alt beneficiu al pavelelor din cărămidă este culoarea, argila fiind un material natural care își menține culoarea luminoasă. Acest tip de pavele se găsesc în diferite nuanțe, de la cărbune și maro închis, la roșu și chiar nuanțe de roz.

Pro: Acestea pot fi folosite într-o varietate de modele, sunt disponibile într-o gamă largă de culori, au o suprafață antiderapantă și nu sunt la fel de scumpe ca piatra de pavaj.

Contra: Cărămida nu este întotdeauna ușor de obținut, iar zonele întinse acoperite cu acest material pot arăta prea aglomerate pentru cele mai multe stiluri contemporane. Se montează ușor, iar prețul de achiziție este accesibil.

Granitul

Granitul este destul de des întâlnit atunci când vorbim de pavarea curții, fiind o rocă dură, cu o foarte bună rezistență mecanică, ce prezintă excelente proprietăți atunci când vine vorba de partea estetică.

Pro: Rezistă foarte bine la fenomenul îngheț – dezgheț și se întrețin ușor, putând-se spăla doar cu apă. Producătorii oferă pavele din granit într-o paletă largă de culori și forme.

Contra: Prețul este mai ridicat comparativ cu celelalte tipuri. Atenție la substanțele acide, care le pot afecta, ținând cont de faptul că granitul este o rocă puțin poroasă!

Marmura

La fel de frecventă în amenajarea pavajului în curte este și marmura. Se poate găsi într-o multitudine de culori și forme, care cu siguranță vor da o notă de eleganță spațiului de lângă casă, sporind astfel calitatea pavajului.

Contra: Din păcate aceasta este mai puțin solidă și rezistentă decât granitul și necesită o întreținere atentă și regulată, fiind vulnerabilă la zgârieturi.

Pavele vibropresate

Cel mai des folosite în prezent sunt pavelele vibropresate. Au o rezistență excelentă la ciclul de îngheț-dezgheț și asigură o bună aderență. Procesul de fabricație presupune turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul unei vibroprese hidraulice care comprimă betonul, eliminând orice apă în exces.

Pro: Montarea acestora se face destul de rapid, prețul este accesibil și pot fi găsite în diverse forme și culori. În plus, nu au nevoie de întreținere pe timp de iarnă sau orice fel de întreținere ulterioară pentru a-și păstra aspectul.

Contra: Printre dezavantaje se numără durata de viață mai scăzută decât a celorlalte materiale și faptul că este sensibil la substanțele acide.

Pavelele „verzi”

Acest tip constă în îmbinarea gazonului în metoda de pavare, folosindu-se practic pavele vibropresate de tip grilă, care permit creșterea ierbii în rosturi sau în spațiile perforate, care în timp va ajunge să mascheze pavelele și va crea o suprafață verde. De regulă, pentru acest tip de pavaj se va folosi polietilenă, pe care va fi aplicat mai apoi gazonul.

Pro și contra: Acest tip de pavaj este estetic, însă necesită o îngrijire atentă, trebuind sa fie asigurată umiditatea necesară gazonului, precum și montarea unor instalații pentru drenajul și evacuarea apei în exces.

De ce să alegeți amenajarea spaţiului din jurul casei cu pavele

Design de efect

Pavelele au un design deosebit ce conferă o notă distinctă şi un aspect deosebit curţii. Pentru că sunt disponibile într-o varietate bogată de modele, texturi şi culori, acestea oferă un aspect modern comparativ cu clasicul beton sau asfalt gri. Astfel, în funcţie de preferinţe, cu ajutorul pavării, curtea poate căpăta un aspect rustic, tradiţional sau futurist, pornind de la nuanțe inspirate din natură, până la culori îndrăznețe. În plus, pentru o amenajare de efect, puteți opta pentru pavele cu forme neconvenționale pe care să le ansamblați într-o manieră creativă, de la modele simple şi elegante, la forme geometrice deosebite. De asemenea, dacă proiectul implică reamenajarea grădinii, puteți apela la un set complet pentru amenajarea unei zone autentice, compus din trepte, dale, rigole și borduri cu aspecte de piatră naturală, ușor de încadrat în orice ambient.

Rezistenţă de durată

Prin caracteristicile pe care le întrunesc, pavelele reprezintă cea mai bună soluţie în ceea ce priveşte comportamentul la abraziune şi rezistenţă la uzură. Important este doar să alegeţi tipul de pavaj în funcţie de destinaţia acestuia: pietonal sau pentru amenajarea parcării. Mai mult, acestea sunt rezistente la oscilaţii mari de temperatură, intemperii şi sunt foarte uşor de întreţinut, de pe suprafaţa pavată putând fi îndepărtate şi cele mai dificile pete fără prea mult efort.

Raport calitate-preţ excelent

Din punct de vedere al raportului calitate-preţ, pavelele au un real avantaj faţă de aleile din beton. În ciuda faptului că preţul pe metru pătrat este acelaşi în cazul unei pavări ca şi în cazul folosirii de asfalt sau beton, investiţia în pavele este mult mai avantajoasă, aceastea având o durabilitate de până la 25 de ani, faţă de beton sau asfalt care trebuie înlocuit la maxim 10 ani. De asemenea, întrucât pavelele se fixează pe pat de nisip, costurile de montaj sunt mai reduse decât în cazul aleilor turnate. Având forme bine definite, îmbinarea lor este realizată facil, iar rezultatul este o suprafaţă rezistentă şi unitară. Mai mult, zonele pavate pot fi utilizate imediat după montare, fără a mai fi necesar un timp de uscare.

Benefice pentru mediul înconjurător

Materialele din care sunt create formele predefinite fac din pavele alegerea perfectă din punct de vedere al relaţiei cu mediul înconjurător. Spre deosebire de asfalt, care este un produs petrolier ce conţine o cantitate mare de substanţe toxice, pavelele sunt produse din elemente naturale, care nu afectează mediul înconjurător. Mai mult, datorită spaţiilor de 2-3 mm care se formează între piese, pavajul permite drenarea apei şi aerisirea solului. Pe de altă parte, existenţa pavelelor ecologice, care permit menţinerea vegetaţiei, oferă posibilitatea creării unor amenajări peisagistice de efect, atât din punct de vedere al design-ului, cât şi din punct de vedere al aromonizării cu mediul înconjurător.

Înlocuire uşoară

Comparativ cu alte materiale folosite pentru amenajarea curţilor, pavelele au avantajul de a putea fi recuperate integral dacă vă gândiţi să aduceţi modificări în peisagistică. De asemenea, când este nevoie de o intervenţie la conductele subterane, de exemplu, acestea se pot scoate şi aranja la fel, fără pierderi. Mai mult, datorită formelor predefinite, dacă o pavelă s-a spart, aceasta poate fi înlocuită foarte uşor.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol