Avantajele şi dezavantajele acoperişurilor metalice

Acoperişurile metalice sunt extrem de populare la ora actuală şi le vedem peste tot, pe clădiri rezidenţiale, comerciale sau industriale. Există diferite tipuri de profile metalice şi stiluri care se pot potrivi pe aproape orice construcţie. Acoperişurile clădirilor pot fi fabricate din diferite materiale – ţiglă din beton sau argilă, şindrilă de bitum, şindrilă de lemn, panou metalic, stuf, etc. Un acoperiş din metal îndeplineşte cele mai înalte cerinţe pentru durabilitate, rezistenţă şi stabilitate.

Mulţi producători susţin că acoperişurile metalice sunt practic lipsite de întreţinere, sunt ieftine şi au o durată mai mare de viaţă în comparaţie cu alte materiale de acoperire. În continuare, vom examina avantajele şi dezavantajele acoperişurilor metalice, cele mai populare metale din care sunt fabricate şi proprietăţile acestora. Există mai multe materiale utilizate pentru fabricarea acoperişurilor din metal – oţel inoxidabil sau galvanizat, cupru, zinc, titan, aluminiu sau diverse aliaje.

Care sunt avantajele acoperişurilor metalice?

Atunci când doriţi să vă faceţi o imagine de ansamblu asupra acoperişurilor metalice, trebuie să realizaţi că, în ciuda varietăţii opţiunilor materialelor din care sunt fabricate, acestea au mai mult sau mai puţin aceleaşi avantaje şi dezavantaje.

Durata lungă de viaţă a acoperişurilor metalice reprezintă unul dintre avantajele majore. Multe companii producătoare de acoperişuri metalice oferă o perioadă de garanţie de la douăzeci până la cincizeci de ani. Aceasta este o perioadă considerabil mai lungă decât durata de viaţă a materialelor tradiţionale, cum ar fi şindrila de bitum sau chiar ţigla ceramică.

Greutatea redusă este un alt avantaj major al acoperişurilor metalice. Acoperişurile metalice cântăresc în mod semnificativ mai puţin decât ţiglele din argilă sau beton. În plus, uşurinţa materialului permite o instalare perfectă chiar şi pe cele mai complexe forme de acoperiş şi, în plus, aceasta va economisi bani, deoarece va necesita construcţia unei structuri de susţinere mai puţin complexe.

Acoperişurile metalice sunt relativ uşor şi rapid de instalat, ceea ce vă economiseşte şi costurile de instalare.

Acoperişurile metalice pot fi montate direct peste un acoperiş deja existent, ceea ce va reduce considerabil costurile suplimentare pentru renovarea acoperişului.

Acoperişul metalic nu este inflamabil, ceea ce înseamnă că are proprietăţi excelente de rezistenţă în caz de incendiu. Mai mult decât atât, este practic impermeabil la ploaie şi la zăpadă, iar influenţele externe, cum ar fi temperaturile prea ridicate şi foarte scăzute sau vântul puternic, nu au impact asupra integrităţii sale.

Fără îndoială, acoperişul determină aspectul întregii clădiri, astfel încât în ceea ce priveşte opţiunile de proiectare, acoperişul metalic este oferit într-o gamă variată de culori, finisaje şi profile, astfel încât să completeze stilul arhitectural al oricărei case.

În ceea ce priveşte protecţia mediului, acoperişurile metalice au un alt avantaj semnificativ, deoarece producătorii folosesc foarte des materiale reciclate în procesul de producţie.

Dezavantaje şi criterii de luat în considerare la alegerea acoperişului metalic

În ciuda faptului că acoperişurile metalice sunt atât de populare, ele au şi o serie de dezavantaje de care trebuie să ţineţi cont atunci când alegeţi unul. Două dintre principalele dezavantaje ale acoperişurilor metalice sunt suprafaţa alunecoasă şi zgomotul. Dacă acoperişurile metalice izolate termic sau izolate fonic nu pot fi foarte zgomotoase, picăturile de ploaie pot suna liniştitor pentru mulţi oameni dar, într-o furtună cu ploaie torenţială, sunetul poate fi destul de zgomotos.

Suprafaţa acoperişului metalic este susceptibilă la deformare şi poate fi deteriorată de o grindină cu bucăţi de gheaţă ceva mai mari. Unele materiale precum cuprul şi aluminiu sunt mai moi şi mai predispuse la deformare, în timp ce altele sunt rezistente la acest fenomen, deci trebuie să ţineţi cont de tipul de material al acoperişului metalic.

De asemenea, dilatarea şi contracţia acoperişului metalic, survenite în urma diferenţelor de temperatură, pot provoca daune şi chiar răsucirea acoperişului dacă acesta nu este instalat corespunzător. Atunci când suprafaţa acoperişului metalic este deteriorată, există un risc ridicat de coroziune. Materialele subţiri, de calitate inferioară sunt mai puţin durabile şi, de obicei, sunt predispuse la diferite tipuri de deteriorări.

Un alt dezavantaj este faptul că acoperişurile metalice vopsite pot să se exfolieze, să se estompeze sau să se zgârie, în ciuda anilor de garanţie oferiţi de producător. Trebuie să aveţi grijă ca acoperişul să nu fie zgâriat în timpul instalării.

Cum să alegeţi acoperişurile metalice – sfaturi utile pentru cumpărători

Foile metalice destinate acoperişurilor rezidenţiale sunt fabricate în principal din aluminiu şi oţel, deoarece acestea sunt materialele cele mai accesibile, în timp ce cuprul şi aliajele pot fi semnificativ mai scumpe. Atunci când alegeţi acoperişurile metalice pentru casa dvs., există câteva consideraţii care trebuie să le rețineți. Acoperişurile metalice se produc de obicei în două modele – panouri de tip foaie şi cele ce imită ţigla din argilă.

În consecinţă, trebuie să luaţi în considerare stilul casei dvs., deoarece imaginea unui acoperiş metalic funcţionează foarte bine cu arhitectura contemporană şi casele de vacanţă, dar vor arăta ciudat atunci când vor fi combinate cu o casă al cărei decor exterior este în stil colonial. Preţul acoperişurilor metalice va varia în funcţie de materialul de bază din care sunt fabricate, de calitatea vopselei cu care au fost vopsite, de condiţiile în care acestea au fost vopsite (pot fi vopsite în câmp electrostatic, ceea ce le conferă o durabilitate ridicată), de finisaj (pot fi lucioase, mate sau granulate), etc.

La achiziţionarea acoperişurilor metalice trebuie să verificaţi exact ce este inclus în preţ – de multe ori nu sunt montajul sau transportul şi acestea pot adăuga sume consistente în preţul final al acoperişului. Un avantaj al panourilor metalice este că operaţiunea de acoperire nu necesită îndepărtarea unui acoperiş deja existent, în timp țiglele ceramice tradiţionale trebuie instalate pe o suprafaţă fermă şi plană, ceea ce înseamnă că acoperişul anterior trebuie să fie înlăturat obligatoriu înainte de instalarea celui nou.

În ciuda faptului că acoperişurile metalice sunt extrem de rezistente, acestea pot suferi anumite daune provocate de condiţiile meteorologice, furtuni, de rugină, de temperaturile extreme şi, mai devreme sau mai târziu, acoperişul metalic ar putea necesita unele reparaţii. Din fericire, puteţi înlocui cu uşurinţă un panou metalic, adică o întreagă secţiune a acoperişului, atunci când deteriorarea este substanţială. Cu toate acestea, înainte de a efectua orice reparaţii, vă recomandăm să verificaţi dacă perioada de garanţie pentru acoperişul metalic achiziţionat este încă valabilă, precum şi ce fel de reparaţii sunt acoperite de garanţia acordată de producător, vânzător sau de firma care a efectuat montajul.

Când credeţi că problema este nesemnificativă şi că o puteţi rezolva singur, asiguraţi-vă că aveţi instrumentele şi cunoştinţele necesare pentru a vă repara acoperişul. Dacă observaţi rugină, aveţi nevoie de o perie de sârmă pentru a o curăţa. Suprafaţa trebuie apoi degresată cu puţin diluant, grunduită şi apoi dată cu un strat de vopsea. Dacă primul strat nu acoperă grundul, puteţi da al doilea strat de vopsea dar numai după ce primul strat s-a uscat bine. Încercaţi să găsiţi culoarea vopselei de reparat cât mai aproape de culoarea originală a acoperişului (fiecare vopsea are un simbol sau un cod unic).

Dacă observaţi scurgeri de apă sub acoperişul metalic, trebuie imediat luate măsuri pentru sigilarea eventualelor fisuri sau orificii ce permit infiltrarea apei. Puteţi utiliza fie silicon pentru îmbinări metalice din poliuretan, fie o membrană specială cu impermeabilizare. Cu toate acestea, ambele vor rezolva problema doar temporar, iar reparaţia respectivă se va deteriora într-un timp destul de scurt. Dacă deteriorarea acoperişului se manifestă pe o suprafaţă mai mare, trebuie să vă gândiţi serios la înlocuirea sa în totalitate.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol