6 soluţii pentru bordurile din grădină

Posted by : Piper Ionescu /

Poate că şi voi vă număraţi printre cei mutaţi de puţină vreme la casă, cu o curte destul de mare, care n-a fost amenajată niciodată. Dacă în momentul achiziţionării suprafaţa era ocupată de un desiş plin de mărăcini, bălării şi pomi, cu siguranţă veţi dori să o transformaţi într-o curte pe cât de frumoasă şi îngrijită pe atât de utilă şi practică.

Dacă vă doriţi ca viitoarea grădină de legume, micul părculeţ cu arbuşti ornamentali, rondurile de flori, aleile pietruite, iarba verde pentru spaţiul de joacă sau chiar un iaz umbrit de sălcii (pe care probabil îl veţi avea într-o bună zi) să fie puse cu adevărat în valoare aveţi nevoie de borduri de delimitare. Acestea pot fi cumpărate de-a gata din magazinele de bricolaj, sau pot fi confecţionate chiar de mânuţele voastre din diverse obiecte de prin curte sau de prin împrejurimi, având în vedere că doar aşa puteţi obţine nişte modele unicat.

Din ce puteţi confecţiona bordurile decorative pentru grădină? Cam din orice vă poate trece prin minte: din cărămidă, din pietre mai mari sau mai mici (sau combinate), din popi de lemn, din scânduri, din buşteni şi chiar din ţevi, cauciucuri, sticle goale, farfurii sau capacele roţilor de maşini. Veţi vedea că până şi cele mai trăsnite şi neobişnuite borduri conturează frumos rondurile cu flori, delimitându-le de restul grădinii. Pe lângă rolul decorativ pe care îl au, bordurile sunt utile deoarece previn alunecarea pământului din ronduri pe porţiunile cu iarbă din jurul lor şi elimină nevoia de a tunde marginile. Cu un timp de lucru de doar o zi, complexitate de execuţie simplă spre foarte simplă şi costuri care variază în funcţie de model şi materialele folosite, bordurile nu necesită aproape niciun fel de întreţinere.

1. Metalul: bordurile din grădină sunt aproape invizibile

O fâşie de metal separă subtil peluza din grădină. Cele mai simple și cele mai subtile borduri care separă în mod eficient gazonul dintr-o grădină sunt benzile de 10 cm lăţime din oțel sau aluminiu. Acestea, îndoite ușor în curbe netede, grațioase, opresc răspândirea rădăcinilor în iarbă. Cele din aluminiu vopsit și oțel oferă aspectul cel mai rafinat. Deși costurile aluminiului și oțelului sunt aproximativ aceleași, aluminiul este de preferat întrucât este mult mai uşor. Acesta cântărește aproximativ 18 kg pe o lungime de 30 m, în timp ce oțelul cântăreşte aproximativ 102 kg. Aveţi grijă la faptul că marginea de sus a bordurii este foarte subțire şi vă poate răni picioarele. După tăiere rotunjiţi marginile ascuțite.

Cheia pentru stabilirea acestei borduri este de a face o margine curată pe vertical de-a lungul ierbii cu o cazma pătrată. Apoi, puteți pune bordura pe margine. Nu există nicio regulă pentru modelarea marginii. Pur și simplu urmați marginile gazonului, şi veţi realiza curbe netede, graduale. Pentru a face curbe netede, îndoiți capetele tăiate într-o formă circulară. O altă variantă ar fi bordajul de aluminiu cu LED-uri integrate, care reprezintă o soluție inovativă și durabilă. Poate fi montat în combinație cu toate tipurile de pavaje și dale, iar sistemul de montare cu ancore de sol permite o instalare uşoară. Oțelul este cel mai comun metal utilizat. Cu toate că au o varietate de culori, ţineți minte că o să ruginească în cele din urmă, mai ales într-un mediu sărat.

2. Piatra şi betonul: o bordură simplă, dar aspectuoasă

Sunt ideale atunci când vă doriţi o “graniță” largă care ține iarba departe de grădină, dar permite florilor şi altor plante să se extindă fără să invadeze gazonul. Pavelele din beton sunt proiectate pentru utilizarea pe teren accidentat, în timp ce pavelele din cărămidă se folosesc pe un pat de nisip pentru o poziţionare şi o nivelare mai uşoare. Atenţie, nu le confundaţi cu cărămizile obișnuite, care sunt de obicei mai moi şi au mai multe şanse de a se sparge dacă sunt montate pe jos.

“Graniţele” din piatră şi beton pot fi folosite şi în cazul grădinilor drepte, formale, dar sunt recomandate mai ales pentru cele cu curbe progresive și diferite pante. Le puteți ajusta cu ușurință astfel încât să urmeze conturul unei curţi inegale. Nu se vor potrivi la fel de bine pe curbe mai stricte decât dacă sunteţi dispuşi să modificaţi designul întregii curţi şi să le tăiaţi cu un ferăstrău cu lamă de diamant pentru a le da forma dorită. Utilizați un furtun de grădină pentru a marca forma de bordură şi pentru a face curbe graduale.

Pentru borduri drepte pur şi simplu deşiraţi un fir (de aţă sau sfoară) bine întins. Pavelele de piatră ar putea arăta mai bine dacă le aşezaţi în unghi, nu drepte, asigurându-vă că fiecare parte este la acelaşi nivel cu vecina ei şi că marginile frontale creează o linie dreaptă. Dacă se întâmplă să nu fie drepte din prima, puteţi reveni asupra marginilor pentru a le aduce la acelaşi nivel cu un ciocan de cauciuc bătându-le uşor până vor intra în linie dreaptă. Bordurile din piatră sunt unele dintre cele mai căutate modele de borduri deoarece sunt deosebit de rezistente şi de atractive. Puteţi opta pentru o mulţime de modele şi nuanţe. În general bordurile de beton se utilizează pentru suprafeţele foarte mari şi au rolul de a delimita aleile principale de livezi și grădini.

Bordurile din piatră naturală sau bordurile decorative pot fi folosite pentru trasarea aleilor, a grădinii, a peluzei și a celorlalte zone din curte. Se montează de obicei pe un pat de beton care le fixează. În caz contrar, marginile și forma neregulată a pietrelor poate duce la alunecarea acestora în timp, modificând forma grădinii și vă veți vedea obligați să le tot rearanjați. Nivelul de înălțime al bordurilor decorative variază în funcție de preferințele personale și de porțiunile pe care doriți să le delimitați. Spre exemplu, o bordură joasă va demarca doar vizual zonele pe care va fi montată, în timp ce una mai înaltă poate folosi și la oprirea alunecărilor de pământ.

3. Paturile de flori: borduri pentru profunzime și textură

Paturile de flori pentru borduri sunt ca o declarație vizuală a frumuseții, un mod minunat de a adăuga profunzime și textură unei curți plate, care este și practică, pe deasupra. Dacă aveți un sol sărac completați-l cu sol vegetal și cu compost și veți avea un așternut minunat pentru plantarea paturilor de flori. Acestea oferă, de asemenea, un drenaj bun, ceea ce le face o soluție excelentă pentru grădinile joase și pentru terasele înclinate.

Pentru a reduce întreținerea acestora săpați un șanț adânc pe care-l căptușiți cu plastic și îl umpleți cu mulci. Pentru acest tip de bordură nu este nevoie de aptitudini speciale, ci doar de niște mâini puternice. În afară de o lopată și o roabă, veți mai avea nevoie de o daltă. Paturile ridicate de flori se vor confunda cu contururile curții, ca o caracteristică naturală a acesteia. Există mai multe specii care pot fi folosite cu succes în acest scop, printre ele numărându-se și artmisia și alyssums. Cele mai potrivite sunt florile care nu cresc foarte mult în înălțime, astfel încât să nu presupună tunderea lor regulată.

4. Plasticul: o bordură mai puțin obișnuită

O altă soluție practică de demarcare decorativă a spațiilor din curte și grădină o reprezinta bordurile din plastic sau PVC – sunt extrem de simplu de montat (1/4 din timpul alocat montării altor tipuri de borduri) și relativ ieftine în comparatie cu cele din piatră naturală, de exemplu. Bordurile profesionale din plastic în formă de panglică sunt destul de rezistente atât la șocuri cât și la expunerea la soare și ger. Acest tip de borduri se prezintă într-o gamă variată de culori și mărimi. Așadar, nu ezitați să le folosiți în definirea aspectului curții voastre.

5. Lemnul: borduri în stil rustic

Pentru cei care preferă stilul rustic și traditional de amenajare a curții, există varianta demarcării zonelor cu ajutorul bordurilor din lemn. Bordurile decorative din lemn sunt de fapt niște țăruși de diferite dimensiuni și înălțimi care se aliniază până la formarea unui gărduleț de delimitare a aleilor și altor zone din curte. În grădina cu flori puteți jongla cu combinații de lemn cu piatră naturală, iarbă, flori și arbuști pentru a recrea o părticică de pădure în curtea voastră.

6. Bordurile decorative neconvenționale

Există și borduri pe care le puteți improviza în funcție de imaginația personală. Aveți la dispoziție sticle colorate în verde sau în negru, care conferă grădinii un aspect mai nonconformist, cutii de suc sau de conserve sau chiar cauciucuri. În cazul sticlelor, în jurul zonei de împrejmuit se sapă un șanț de 10 centrimetri adâncime, în care se introduc sticlele cu gura în jos. Puteți pune sticlele ușor înclinate și sprijinite unele de altele, creând în acest fel un aspect de cascadă. Cutiile de aluminiu se pot chiar colora în prealabil.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol